Ford da düğmeye bastı!

Google'dan sonra, Ford da sürücüsüz otomobillerin bu sorununu çözmek için düğmeye bastı!

Ford da düğmeye bastı!

Kış aylarının getirdiği hava koşullarını fırsat bilen Ford, sürücüsüz araç modellerini karlı hava koşullarında test etmeye başlayan ilk araba üreticilerinden biri oldu. Kısa bir süre önce, Google da benzer bir çalışmayı başlattığını duyurmuştu.

Bir arabanın güzel havalarda kendi kendini sürebilmesinin önemli bir beceri olduğunu belirten Ford yetkilisi Jim McBride, aracın aynı şeyi sensörler karla kaplı yolları algılayamadığında ya da yağış yüzünden görüş düzeyi sınırlandığında yapabilmesinin de ayrı bir beceri gerektirdiğini ifade etti.

Bu doğrultuda Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılarla işbirliği yapan Ford, koşulların üstesinden gelebilmek adına iki aşamalı bir sistem geliştirdi. Söz konusu teknolojiyle aracın sürüş sistemi yollar, yol üzerindeki ve kenarındaki işaretlerin yanında o bölgenin coğrafyasına dair bilgileri içeren yüksek çözünürlüklü 3D haritalardan yararlanıyor. Böylece araç, sensörleri etrafı doğrudan algılamakta zorluk çekse de, sahip olduğu 3D çevre bilgisi aracılığıyla karla kaplı yollarda bile rahatlıkla ilerleyebiliyor.

Geliştirilen sistemin ikinci aşamasında da bir LiDAR sensörü sayesinde lazer ışıkları aracılığıyla aracın etrafındaki yaklaşık 200 metrelik alanın 3D görüntüsü elde ediliyor. Bu sensör 3D haritanın yanında, aracın etrafındaki nesneleri ve fiziksel değişiklikleri algılayarak en güvenli yolu seçmesine yardımcı oluyor.

Okuyucu Yorumları