Ford kendi kendisine gidebilen araba üretti!

Belki henüz uçan arabalar gerçek olmadı ama Ford'un, onlar kadar etkileyici bir modeli hazır gibi...

Mucize gibi bir araba!

Teknolojik gelişmelerden belki de en büyük beklentimiz, Geleceğe Dönüş filmlerinde bizlere empoze edilen uçan arabaları artık görmek... Her ne kadar konu hakkında büyük bir gelişme olmasa da Ford, en az uçan arabalar kadar heyecan yaratacak bir teknolojiyi hayata geçirmeyi başardı: Kendi kendisini kontrol edebilen araba!

Ford tarafından bu hafta lanse edilen "self-driving" araç, gerçek olduğu kadar aynı zamanda sadece bir prototip. Michigan Üniversitesi ve State Farm sigorta tarafından geliştirilen "Otomatik Füzyon Hibrit Araştırma Aracı" adı altındaki cihaz, Amerikalı otomobil üreticilerine büyük oranda yardımcı olacak. Ürün hakkında konuşan Ford grubu başkan yardımcısı Raj Nair ise konu hakkında şunları söyledi; "Tam otomasyon sınırlarını test etmenin yanı sıra, yakın ve orta vadeli dağıtımlar için uygun düzeyi belirleme konusunda farklı bir izlenim sunacak."

Ford zaten 2013 yılında Fusion teknoloji sayesinde, adapte şekilde seyir edebilen kontrol sistemini hayata geçirmişti ki bu sistem aracı tamamen durdurmaktan, sürücü izin verdiği sürece aracın geri şekilde hareket halinde tek bir şeritte tutulabilmesine olanak sağlıyordu. Tüm bunların yanında otomatik park yapma da cihazın teknolojik gelişmelerinin arasında bulunuyordu. Fakat Ford'dan gelen açıklamaya göre üretilen yeni otomobil tüm bu teknolojilerin bir adım ötesine geçmiş durumda...

"... cihazın üzerinde LİDAR ismi verilen kızıl ötesi ışınlarla bezenmiş tarama sistemi bulunuyor. Bu sistem yolu saniyede tam tamına 2.5 milyon kere tarıyor. LİDAR sistemi tıpkı bir yarasanın ya da yunusun kullandığına benzer şekilde bir ses dalgası kullanıyor. Üretilen bu yeni sistem cihazın 200 feet çevresinde bulunan alanda ürettiği 3 boyutlu sistemi kızıl ötesi ışık saçma teknolojisi ile yaratabiliyor. Araç üzerinde kullanılan sistemse, ışınları düzenli olarak aktararak, aracın en az futbol sahası kadar mesafesinde bulunan kesekağıdı oranındaki objelerden, ufak boyutlardaki çiftlik hayvanlarına kadar ayırt etmesini sağlıyor."

Michigan üniversitesi, "Robotics and Automation" araştırma ekibi halen geliştirdiği sensörler üzerinde çalışmalarına devam ediyor ve State Farm, Ford makasına arkadan çarpmaların ihtimalini azaltmak için her türlü yardımda bulunmaya devam edeceğini her seferinde dile getiriyor.

Okuyucu Yorumları