Formula 1’de neden hiç ABD’li pilot yok? McLaren CEO'sunun bu konuda bir teorisi var

Formula 1 yarışlarının Dünya çapında milyonlarca hayranı var. Peki ama F1 tüm Dünya’da ilgi çekerken, yarışlarda neden bir ABD’li pilot yok? Kadın pilotları neden bir F1 aracında göremiyoruz? McLaren CEO'su Zak Brown'ın bununla ilgili söyleyecekleri var.

Formula 1’de neden ABD’li bir pilot yok?

Formula 1 sezonu, bugün koşulacak Singapur Grand Prix'si ile devam ediyor. Ama bu yarışta da, pek çok yarış ve sezonda olduğu gibi ABD’li bir pilot bulunmuyor. Peki ama özellikle son yıllarda, neden ABD’li pilotları F1 yarışlarında görmüyoruz? McLaren CEO'su Zak Brown'ın bununla ilgili bir teorisi var.

Genelde olduğu gibi bu yılki F1 sürücüleri çoğunlukla İtalya, İspanya, Fransa, Birleşik Krallık gibi Avrupa ülkelerinden geliyor. CNBC'den John Patrick Ong'a verdiği demeçte Brown, "geleneksel rota şu; Avrupa'da arabalarla başlıyorsunuz ve Avrupa gençler yarışlarında ilerliyorsunuz. Doğal olarak buralarda yeterli sayıda Amerikalı sürücümüz yok" diyor.

F1, İtalya'daki Ferrari Sürücü Akademisi ve Sauber Akademisi gibi Avrupa merkezli bir dizi genç sürücü geliştirme programına sahip. Yalnızca Birleşik Krallık'ta Mercedes Junior Team, Mclaren Driver Development Program ve Williams Driver Academy gibi birkaç program var.

Brown, test kısıtlamalarının Amerikalı sürücüler için Avrupa egemenliğinin yanı sıra bir diğer önemli engel olduğunu da söylüyor: "Test kısıtlamaları nedeniyle, belki de bu pistlerde bulunmamış bir sürücüyü Amerika'dan çıkarmak artık zor. Sadece üç günlük sezon öncesi testi yapabiliyoruz, bu yüzden pistleri bilen, takımı tanıyan bir sürücü istiyorsunuz. Ve ABD’de bu tip sürücüler yok."

McLaren CEO'su Zak Brown, Belçika'nın Spa kentinde 26 Ağustos 2022'de Circuit de Spa-Francorchamps'ta yapılacak Belçika F1 Grand Prix'si öncesinde antrenman sırasında pit'te..

CEO, F1'in gerçekten ihtiyacı olan şeyin sıralamalarda yükselen genç pilotlardan çok daha fazla Amerikalı sürücü olduğunu düşünüyor. Ama umutlu olduğunu şu sözlerle dile getiriyor: "Ama elbette, bir gün Amerikan Dünya Şampiyonu bir pilotumuz olacak."

Peki, F1'de kadın pilotlar neden yok?

F1'de kadın yarışçıların olmaması sorulduğunda ise Brown, durumu Amerikalı sürücülerin durumuna benzettiğini söylüyor: “Bu, yedi veya sekiz yaşlarında karting yarışlarında yarışan daha fazla genç kıza sahip olmak ve bunlardan en iyilerin zirveye çıkması için yeterince sahip olmakla ilgili. Ama bir kadın yarış pilotu göreceğimize de inanıyorum ve umarım bir McLaren kullanıyor olacak."