Fortnite ve Fortnite Mobil'in Hatırlattığı Sorun!

Fortnite ve Fortnite Mobil ile birlikte tekrar ortaya çıkan sorun: Oyun bağımlılığı ve sonuçları...

Fortnite ile gelen sorun

Fortnite, 2017 yılında yayımlanmasından beri hızla büyüyerek dünya genelinde popüler bir oyuna dönüştü. Var olan en iyi platformlar-arası oyunlardan biri olmasının yanı sıra Android ve iOS üzerinde de Fortnite Mobil altında oynanabiliyor. Ne yazık ki bu avantajlar önemli bir problemi de yanında getiriyor.

Bloomberg'in belirttiği üzere ebeveynler çocuklarını video oyun bağımlılığı sebebiyle rehabilitasyona göndermeye başlamış durumdalar. Bu çocukların büyük bir kısmı da Fortnite bağımlılığı sebebiyle rehabilitasyon görmekteler. Her ne kadar oynanan tek oyun olmasa da, problemin büyük kaynaklarından biri olarak gözüküyor.

Bloomberg'in yaptığı alıntılardan birinde, bir çocuğun notlarının Fortnite yüzünden ciddi bir düşüş yaşadığı söylenirken, İngiliz davranış bilimci Lorrine Marer'in bu oyunun "uyuşturucu gibi" olduğunu söylemesi konuyu farklı bir boyuta taşımış durumda.

Fortnite'ın neden dünya genelinde çocukların beğenisini kazandığını görmek ise çok zor değil. Öncelikle oyunun bedava oynanabilir olması, oyuna başlama konusunda önemli bir bariyerin aşılması anlamına geliyor. Bir Battle Royale sonunda kalan tek kişi olma isteği ise çocukların geri dönmelerini sağlıyor.

Aslında burada Fortnite'ı günah keçisi ilan etmek de doğru değil. Asıl konu, oyun bağımlılığı. Yapılan bir ankete göre video oyun bağımlılığı, 2018 yılında Birleşik Krallık'ta gerçekleşen 200 boşanma davasının da temelini oluşturuyor. Bu da zararsız gözüken bu aktivitenin, amacı aşıldığında gerçekten ilişkilere zarar verebildiğini gösteriyor.

Tabii ki Fortnite'a bağımlı olan kişilerin, oyunu oynayanların sadece küçük bir kısmı olduğunu da belirtmekte fayda var. Dünya genelinde yaklaşık 200 milyon kişi Fortnite ve Fortnite Mobil oynuyor ve bunların sadece çok küçük bir kısmı problem seviyesinde bağımlı olarak nitelendirilebilir.

Okuyucu Yorumları