Fotoğraflar TV ekranına!

Özel günlerinizde, sevdiklerinizle çektirdiğiniz fotoğrafları bir müzik eşliğinde, sunum olarak televizyon ekranından izlemek hoşunuza gitmez miydi?

Fotoğraflar TV ekranına!

Teknoloji, artık günlük hayatımızın her alanında vazgeçilmezler arasına girmeyi başardı. Eskiden, uzun uğraşlar sonucu halledebildiğimiz birçok işlemi, gelişen teknoloji sayesinde hem fazla yorulmadan hem de minimum zaman kaybıyla, kolayca halledebiliyoruz. Dijital fotoğraf albümü hazırlamak ve bunu DVD veya VCD biçiminde medyalara yazı p, televizyon ekranından izlemek de, kuşkusuz teknolojinin bize sunduğu nimetlerden sadece bir tanesi. Dijital fotoğraf makinenizle çektiğiniz veya tarayıcı sayesinde bilgisayarınıza kaydettiğiniz fotoğraflarınızı, kendi belirleyebileceğiniz bir müzik eşliğinde ve görüntü efektleriyle süslenmiş bir sunum haline getirmeniz, hiç de zor bir işlem değil. Yapmanı z gerekenler, albümde olmasını istediğiniz fotoğrafları ve bu fotoğraflar arasında ekranda hangi efektlerle geçiş yapılacağını belirlemek. Böylece, hazırladığınız bu dijital fotoğraf albümünü, DVD veya VCD biçiminde ortamlara yükleyerek ailenize hoş bir sürpriz hazırlayabilirsiniz. Ulead CD & DVD PictureShow Dijital fotoğraf albümü hazırlama aşamasında bize yardımcı olacak yazılım, Ulead firmasının üretmiş olduğu CD & DVD PictureShow. Bu programı www.ulead.com adresinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Ulead CD & DVD PictureShow yazılımını kullanarak, hem DVD hem de VCD tabanlı dijital fotoğraf albümü hazırlayabiliyoruz. Program, fotoğraf albümü hazırlama işlemini 3 adımda gerçekleştiriyor: İlk adımda albümünüze eklenmesini istediğiniz fotoğrafları seçiyorsunuz, ikinci adımda fotoğrafların geliş-geçiş efektlerini ve arka planda çalacak müziği belirliyorsunuz, üçüncü ve son adım da, hazırlamış olduğunuz albüm DVD veya CD’ye yazılıyor.

Fotoğraflar TV ekranına!

Birinci aşama: Albümümüzü oluşturuyoruz Ulead CD & DVD PictureShow programını çalıştırdığımız zaman ilk olarak Organize bölümü çıkıyor karşımıza. Burada yapmamız gereken, sol alt bölümde bulunan açılır menüyü kullanarak, dijital fotoğraf albümümüzü hangi biçimde oluşturacağı mızı belirlemek. Burada DVD, VCD ve SVCD olmak üzere üç seçenek mevcut. Fotoğraf albümünüzde bulunmasını istediğiniz resimleri, sol üst kısımda bulunan artı düğmesine basarak New Photo Slideshow ekranından, dilerseniz toplu ya da teker teker sunumunuza ekleyebiliyorsunuz. Bunun yanında Ulead CD & DVD PictureShow programını aynı kategorideki diğer yazılımlardan ayıran bir özellik, albümlerinize video görüntüsü de ekleme şansınızın olması. Bunun için, yine aynı menüde bulunan New Video Slideshow seçeneğini kullanabilirsiniz. Dijital fotoğraf albümü çalışmamızın bu aşamasında yapabileceklerimiz tabii ki bununla sınırlı değil. Eklediğiniz fotoğrafların sırasını elle belirleyebildiğiniz gibi, alfabetik sırayı takip etmelerini veya tarihe göre sıralanmalarını da sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca fotoğraflarınızın belirli kategoriler veya bölümler halinde gösterilmesini istiyorsanız, resim aralarına ekleyeceğiniz boş karelere bölümlerin isimlerini yazarak birbirlerinden ayırabilirsiniz. Bütün bunların yanında sunumlarınızın daha etkili olması için fotoğraflarınızı grafik efektleriyle de destekleyebiliyorsunuz. İkinci aşama: Arabirim tasarımı Dijital fotoğraf albümümüzde bulunmasını istediğimiz fotoğrafları belirledikten sonra, sıra geldi ikinci aşamaya, yani Theme bölümüne. Bu bölümde, albümümüzü görsel açıdan zenginleştirecek birçok özellik bulunuyor. Ayrıca albümümüzün nasıl olduğunu, CD’lere yazmadan önce ekranın sol kısmında bulunan Ön İzleme aracıyla görebiliyoruz. Bu bölüm, sırasıyla, Gallery, Menu ve Slideshow başlıkları altında toplanan birçok özellikten oluşuyor. Gallery bölümünde bulunan açılır menüye tıklayıp, çok sayıda örnek arabirime ulaşabilir ve istediğiniz herhangi birini çalışmanızda kullanmak üzere seçebilirsiniz. Menu bölümü ise çalışmamızı daha fazla özelleştirebilmemiz için ayrıntılı seçenekler sunuyor bizlere. Albümünüzün arka planında istediğiniz herhangi bir müziğin çalmasını sağlayabileceğinizden daha önce bahsetmiştik. Bu özelliğe Menu bölümü altında bulunan Background audio seçeneğinden ulaşabiliyorsunuz. Bunların yanı sıra, albümün arka planında kullanacağınız resmin hareketli olup olmayacağını belirlemekten tutun da, resimlerin altında numaralarının çıkıp çıkmayacağına kadar birçok ince ayarı buradan yapma şansına sahipsiniz. Resimlerin ekranda nasıl belirip nasıl kaybolacağı, kaç saniye duracağı gibi ayarları yapacağımız bölüm ise Slideshow.

Fotoğraflar TV ekranına!

Burada ilk olarak fotoğrafların ekranda kaç saniye duracağını belirleyeceğimiz Photo duration seçeneğine değinelim. Bu bölüme gireceğiniz değer, saniye cinsinden değerlendirilecektir. Varsayılan değer üç saniye olarak belirlenmiş, fakat bunu kendi sunumunuzun özelliklerine göre değiştirebilirsiniz. Ayrıca eklemiş olduğunuz müziğin uzunluğunu buradan görebiliyor ve isteğinize göre kısaltabiliyorsunuz. Eğer bu müziğin, sonlandığında yeniden çalmasını isterseniz, alt kısımda bulunan Loop Audio kutucuğunu işaretlemeniz yeterli. Sunumunuzu daha da çekici hale getirmek istiyorsanız, Photo Frame kısmından resimlerinize çerçeve ekleyebilir veya fotoğrafların belli bir şablonun içinde gösterilmesini sağlayabilirsiniz. Transiction Effect ve Pan & Zoom seçenekleri, resimlerin nasıl bir efektle ekrana geleceğini ve burada alacağı hali belirlemenizi sağlıyor. Audio & Effect kısmında, albümünüze eklediğiniz müzikler ile ilgili birçok ayrıntıya girebilir, Text & Background bölümünde ise arka plan rengi, ekranda görünmesini istediğiniz yazılar ve yazı tipleri ile ilgili ayarlara ulaşabilirsiniz. Son aşama: Albümümüzü DVD veya CD’ye yazıyoruz Yazımızın bundan önceki bölümlerinde, dijital fotoğraf albümü hazırlarken yararlanacağımız teknik özelliklere değinmiştik. Üçüncü ve son aşama ise, hazırladığımız projemizi DVD veya CD’lere yazmamızı, bir nevi projemizi hayata geçirmemizi sağlayacak olan Burn seçeneği. Programın bu bölümünün herhangi bir DVD/CD yazma programından farkı yok. Burada yapmanız gereken, projenizi hazırlarken seçtiğiniz biçime (DVD, CD gibi) uygun boş medyayı DVD/CD yazıcınıza yerleştirip, kaç kopya istediğinizi belirlemek ve Burn Now düğmesine tıklamak. İşlem tamamlandıktan sonra dijital fotoğraf albümünüzü herhangi bir DVD veya VCD oynatıcı ile izleyebilirsiniz. Bilgisayarınızda sakladığınız resimleri içerecek dijital fotoğraf albümünü, elbette başka alternatif yazılımlar kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Biz bu yazıda, Ulead’ın başarılı yazılımı CD & DVD PictureShow ile hazırlayacağınız fotoğraf albümünüzü, CD veya DVD’ye nasıl yazabileceğinizi anlattık. Eğer alternatif bir yazılım kullanmak isterseniz de yapmanız gereken işlemler bu yazıdan anlatılanlardan çok farklı olmayacaktır. Uğur Seven - Onur Seven

Okuyucu Yorumları