Foxconn, insanların yerine robotları koyuyor

iPhone'ların da üretildiği dev Foxconn fabrikalarında, insanların yerini robotlar alıyor!

İnsan gitti; robot geldi!

Raporlara göre Dünya'nın en büyük elektronik üreticisi Foxconn, 60.000 insan fabrika çalışanını makineler ile değiştirmiş durumda. Ancak her ne kadar Foxconn üretim çalışmalarının büyük bir kısmını otomatikleştirmeyi planladığını söylemiş olsa da, firma yeni robotik üretim hattının insanlar için daha az iş anlamına gelmediğini iddia ediyor.

Hatta firma, robotların "daha önceden çalışanlar tarafından yapılan tekrar eden görevleri" gerçekleştireceklerini ve bunun da çalışanların R&D ve kalite kontrol gibi daha önemli üretim aşamalarına odaklanmalarına imkan tanıyacağını söylemekte. Foxconn, BBC ile yaptığı görüşmede Çin'de kayda değer bir iş gücü bulundurmaya devam etmeyi planladıklarını iddia ediyor. Ancak işten çıkartılan işçi sayısından bahsedilmiyor.

Bu arada South China Morning Post'un söylediğine göre, Foxconn dahil olmak üzere 35 Tayvanlı firma, geçtiğimiz yıl içerisinde yapay zeka alanına yaklaşık olarak 609 milyon dolar yatırım yapmış durumda. Bu firmaların büyük bir çoğunluğu, Foxconn'un da bulunduğu, 2.5 milyon kişinin üçte ikisinin göçmen çalışanlar olduğu Kunshan bölgesinde on binlerce çalışana sahip. Yapılan bir hükumet anketine göre de Kunshan bölgesindeki 600 firma, Foxconn'un izinden gitmeyi planlamakta.

2012 yılında Fair Labor Association tarafından düzenlenen bir rapor, Apple'ın ürünlerinin büyük bir çoğunluğunun üretildiği Foxconn'un üretim tesislerindeki çalışma şartlarının insan çalışanlar için yasal standartların çok altında olduğunu belirtmekteydi. Apple ve Foxconn, ortaklaşa çalışarak insan çalışanları için durumu iyileştirme sözü vermişlerdi...

Okuyucu Yorumları