Fransa, kendi mesajlaşma uygulamasını hazırlıyor!

Telegram'a bile fazla güvenmek istemeyen Fransa, hükümet yetkilileri için kendi mesajlaşma uygulamasını geliştirecek!

Fransa, kendi Telegram'ını yapacak!

Telegram, Rusya yasağının ardından daha fazla müşteri kaybedecek gibi gözüküyor ancak bu sefer sebep biraz daha farklı. Fransa hükümeti, görevlilerin verilerini ülke içerisindeki sunucularda tutulmasını sağlayacak yeni bir şifreli mesajlaşma uygulamasını test etmeye başladı. Hükümet, eğer veriler ABD veya Rusya'da tutulursa gerçekleşebilecek "potansiyel güvenlik açıklıklarından" endişeleniyor. Rusya'nın Telegram şifreleme anahtarlarını istemesi ve Facebook'un veri paylaşımı skandalı arasında Fransa, önemli görüşmelerin yanlış ellere geçebileceği korkusunu yaşıyor.

Şu anda sadece 20 isim uygulamayı deniyor ancak tahminen yaz mevsiminde bu uygulama hükümet görevlileri için zorunlu hale getirilecek.

Değişiklik, büyük olasılıkla Fransa liderlerinin mesajlaşma alışkanlıklarından kaynaklanmakta. Başkan Macron, yakın danışmanları ve diğer hükümet görevlileri iş hakkında konuşmak için yoğunlukla Telegram'ı kullanıyorlar ve Başkan Macron'un sabahın erken saatlerine kadar online görülebildiği söyleniyor. Telegram'ın güçlü bir şifreleme ısrarı ve hükümet görevlilerinin gizli bilgileri tartışmaktan kaçınma konusunda hassasiyetleri sayesinde güvenlik riskinin çok büyük olmadığı söylenebilir ancak var olan sistem, Fransa'nın üst seviye yöneticileri arasındaki konuşmaları hâlâ Fransa tarafından kontrol edilmeyen üçüncü parti bir hizmetin eline bırakıyor.

Uygulamanın yardımcı olacağına dair bir garanti de bulunmuyor. Geliştiricilerin, şifreleme anahtarının herhangi bir hacker tarafından ele geçirilemeyeceğinden veya mesajlara erişilemeyeceğinden emin olmaları gerekiyor. Ancak eğer bu sistem istenildiği gibi çalışırsa, diğer hükümetlerin de bir önlem olarak kendi güvenli görüşme uygulamaları üzerinde çalışacaklarından emin olabiliriz...

Okuyucu Yorumları