Fransa: Windows 10 çok fazla veri topluyor!

İncelemelerinin ardından Windows 10'un kullanıcılarından "çok fazla veri topladığını" ileri süren Avrupa ülkesi, harekete geçti!

Windows 10 bir ülkeyi çılgına çevirdi!

Fransa, kullanıcılarının verilerini "habersiz" toplayan Windows 10 konusunda çileden çıkmış görünüyor. Fransa'nın Ulusal Bilişim ve Özgürlük Komisyonu (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés - CNIL), Microsoft'a bu davranışını değiştirmesi için üç ay verdi.

Microsoft'un istekleri yerine getirmemesi halinde Fransa, firmaya yaptırım uygulayacak. Windows 10'u Nisan ve Haziran 2016 ayları arasında inceleyen CNIL'in bulguları arasında şunlar var:

  • Firma "Windows uygulamaları ve Windows Store kullanım verilerini" topluyor. Kullanıcının hangi uygulamaları indirdiğini ve hangisinde ne kadar zaman geçirdiğini de izliyor. Bu, CNIL'e göre gereksiz, aşırı bir veri takibi.
  • Microsoft hesabına girerken dört haneli PIN'i yanlış girme sayısı kısıtlanmış görünmüyor. Bu yüzden "kullanıcı verileri güvende değil".
  • "Windows 10 yüklendiğinde otomatik olarak bir reklam kimliği etkinleştiriliyor", bu kimlik Windows uygulamaları ve diğer uygulamalar tarafından takip edilebiliyor, kullanıcının haberi olmadan hedefli reklam gösterilebiliyor.
  • Windows 10'da cookie'leri engellemenin bir yolu bulunmuyor.
  • "Firma hesap sahiplerinin kişisel verilerini devamlı olarak ABD'deki 'güvenli limana' gönderiyor ve saklıyor."

CNIL, Microsoft'un veri toplanması konusundaki seçimi Fransız müşterilere bırakmasını istiyor. Microsoft ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada gizlilik açıklamasını önümüzdeki ay yenileyeceğini ve Privacy Shield'ın gereksinimlerini benimseyeceğini belirtti.

Okuyucu Yorumları