“Friendly Fire” Nedeni Yazılım Hatası mı?

Amerikan askeri kaynakları Irak’ın güneyindeki Necef kentinde hava savunma sistemi “Patriot” ile ilgili yaşanan yeni bir olayın fırlatma bataryalarındaki kontrol yazılımındaki muhtemel bir yanlıştan kaynaklandığı yönünde spekülasyonlara neden oldular.

“Friendly Fire” Nedeni Yazılım Hatası mı?

Patriot sistemi Washington Post’a göre bir F-16 Amerikan savaş uçağını hedef almış. Amerikalı pilotlar bunun ardından bir radar savunma roketi ateşlemişler ve böylece roket ateşleyicisine hasar vermişler.

Geçtiğimiz Salı günü bir İngiliz Tornado jetinin vurulmasının ardından askeri uzmanlar ve Amerikan Savunma Bakanlığı söz konusu olayları incelemeye aldı. Yeni olayda ise Patriot sisteminin F-16’yı mı yoksa bir ırak hava savunma roketini mi hedef alması söz konusu değil.

Pentagon uzmanları ise Patriot sisteminin hedef alma yazılımındaki yanlış bir fonksiyonu neden olarak görüyorlar. Böylece sesten daha yavaş uçan bir jet ile nispeten hızlı uçan bir Scut füzesinin birbirleri ile karıştırılmış olma ihtimalinden söz edilebilir.

Pentagon uzmanlarının yazılım hatasından şüphelenmelerini sağlayan diğer bir bilgi ise Patriot sisteminin ikinci olayda otomatik kontrol modunda çalışması. Böylece kullanıcıdan kaynaklanan bir hata olması ihtimali de ortadan kalkıyor.

Okuyucu Yorumları