Fukuşima nükleer santralinde Windows XP krizi

Dünya'yı korkutmaya devam eden büyük felakette, şimdi de Windows XP krizi yaşanıyor!

Yeni Windows XP krizi!

2011 yılında Japonya'da meydana gelen deprem sorasında ülkenin kuzeyinde, Pasifik Okyanusu kıyısında yer alan Fukuşima nükleer santralinde sızıntı meydana gelmişti.

Japon yetkililer o günden beri sızıntıyı durdurmaya ve nükleer kazanın zararlarını silmeye çalışıyorlar ancak bu çabanın on milyarlarca dolara mal olması ve 40-50 yıl zaman alması hesaplanıyor. Japonya da bu masrafı Fukişima'yı işleten şirketten istiyor.

Ancak Japon devletinin nükleer santral işletmecisinden özel bir de talebi var. Santralde bulunan 48 bin PC'deki Windows XP işletim sistemlerini güncellemeleri...

Ne var ki, Fukuşima işletmesi, bu ağır maliyetin altına girmek istemiyor ve planlarına göre hem bilgisayarları hem de işletim sistemlerini 2019'a kadar kademe kademe değiştirecekler. Bu sırada Microsoft'a destek ücreti ödemeye de devam edecekler.

Japonya, nükleer kazanın nedenleri arasında Windows XP'yi göstermiyor ancak bundan sonra yaşanacak sorunların bu eski ve sorunlu sistemdeki açıklardan kaynaklanabileceğinden endişeli. Zira 48 bin PC aynı zamanda internete bağlı ve saldırılara açık durumdalar. Üstelik de santralin kritik hesaplamalarını ve kontrollerini bu eski PC'ler yönetiyor.

Kısacası, dünyanın kaderi Windows XP'ye teslim edilmiş durumda ve Japonlar bu yüzden çok endişeli.

Okuyucu Yorumları