Full HD bile komik kalacak!

Bugünkü HDTV'lerin çözünürlüğü, bu yeni standardın yanında fena halde komik kalacak!

Full HD bile komik kalacak!

1080p'lik videoların inanılmaz bir çözünürlüğe sahip olduğunu düşünüyorsanız bir daha düşünün: Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) 32 megapiksellik yeni bir televizyon formatını onayladı. 32 megapiksel, bugünkü HDTV standartdından 16 kat daha yüksek bir çözünürlük anlamına geliyor.

Super Hi-Vision olarak da adlandırılan yeni ultra HDTV 8K standardı, The Japan Broadcasting Corporation (NHK) tarafından geliştiriliyor ve 7680x4320 piksellik çözünürlüğü 120 fps (saniyedeki kare sayısı) ile sunuyor. Daha düşük fps oranları da destekleniyor, ancak sadece progresif oranlara izin veriliyor. Bugünkü HDTV'lerde olduğu gibi standart, daha küçük, 3840x2160 çözünürlüğüne de izin veriyor.

NHK'nın yeni standartta hangi ses spesifikasyonuna yer vereceği ise şimdilik belirtilmiyor. Bu arada, 8K videolarını depolama konusunda sıkıntı yaşanacak gibi görünüyor. NHK, 2012 Olimpik oyunlarısırasında teknolojiyi göstermiş ve 8K video çekimi yapmak üzere 3 özel kamera geliştirmişti. NHK, 2020'de ilk deneysel 8K yayınlarına başlamayı planlıyor. 4K televizonlar ise bazı üreticiler tarafından hazırlanmış bulunuyor. LG, 22.000 dolarlık 84 inç TV'sini yakında satışa sunacak.

Okuyucu Yorumları