Galaxy S4'ü mü seçmeli, S4 Mini'yi mi?

Galaxy S4, Galaxy S4 Mini'ye karşı... Hangisi sizin için; hangisini almalısınız?

Galaxy S4 mü, S4 Mini mi?

Bir yanda Samsung'un büyüleyici cebi Galaxy S4, bir yanda onun kardeşi Galaxy S4 Mini. İki cebin de müthiş olduğundan şüphe yok, ama hangisi size daha uygun?

Güce aç kullanıcılar muhtemelen Galaxy S4'e sahip olmak isteyecekler. Tutumlu kullanıcılar ise iyi özelliklere sahip Galaxy S4 Mini'yi daha ucuz olduğu için tercih edecekler. Ancak her şey fiyat ve teknik özelliklerden ibaret değil. İşte doğru cebi seçmenizi sağlayacak kılavuzumuz.

Tasarım

İki cep de aynı tasarım çerçevesine sahip ve Galaxy S3'ün "doğadan ilham alan" görünümünü örnek alıyorlar. En önemli fark boyutlarda. 5 inç'lik Galaxy S4, 136.6 x 69.8 x 7.9mm boyutlarında ve 130 gram. Daha küçük, 4.3 inç'lik bir ekranla gelen S4 Mini'nin boyutu ise 124.6 x 6.3 x 8.9mm. S4'ün 130 gramlık ağırlığına karşın S4 Mini, sadece 107 gram.

İki telefon da oldukça hafifler. Ancak Galaxy S4 Mini'yi tek elle kullanmanız daha kolay.

Galaxy S4 çoğumuzun kullandığı uyarı ışığı işleviyle geliyor, ancak S4 Mini'de böyle bir işlev üzgünüz ki yok. Bu arada plastik tasarım, bizce orta seviye bir cep olan Galaxy S4 Mini'ye daha çok uymuş.

Ekran

Ekran

Ekran

Galaxy S4'ün 0.7 inç'lik ek ekran boyutu, ona fark edilir bir ekran güzelliği kazandırıyor. S4 Mini ise 2012'den sonra çıkan iPhone'lara benzer bir boyuta sahip. Bu yüzden Apple cihazından geçiş yapanlar, S4 Mini'ye daha çabuk alışabilirler.

Büyük ekran, daha önce söylediğimiz gibi S4'ün kullanımını biraz daha zor bir hale getiriyor. Ancak çözünürlük, S4'ü seçmenizde önemli rol oynayabilir. İki cep de Super AMOLED ekrana sahip. Galaxy S4, 1080 x 1920 çözünürlük (441 ppi) sunarken S4 mini sadece 540 x 960 çözünürlük (256ppi) sunuyor.

İki ekran da kontrast ve renk bakımından oldukça başarılı, ancak film izleyenler S4'ü tercih edeceklerdir. Önceliğiniz iletişim ise Galaxy S4 Mini, sizin için fazlasıyla yeterli olabilir. Cihazın ekranı e-posta yazıp göndermek, internette gezmek için yeterince parlak.

Videolu görüşmeler, geniş ekran boyutu nedeniyle S4'te daha rahat. Ön kameralarda (2MP ve 1.9MP) çok önemli bir fark olmasa da karşı taraftaki kişinin yüzünü Galaxy S4'te çok daha net görebiliyorsunuz.

Galaxy S4'te ekrana dokunmadan giriş ekranları arasında geçiş yapmak, eldivenle kullanabilmek gibi özellikler de var.

Kamera

Kamera

Kamera

Galaxy S4, kamera alanında kardeşini her alanda malup ediyor. S4, 13 megapiksellik bir sensöre sahipken S4 Mini, 8 megapiksellik bir kamerayla geliyor. Bunun yanında her ikisi de aynı LED flaşa sahip.

Samsung, Galaxy Camera'daki eğlenceli işlevlerin bir kısmını S4'e yerleştirmiş. Drama modu, Hareketli fotoğraf modu ve silme modu, Mini'de bulunmuyor. Çektiğiniz fotoğrafa ön kamerayı kullanarak kendi yüzünüzü yerleştirmenizi sağlayan "Resim içinde resim" özelliği de S4 mini'de yok. Dolayısıyla bu özelliğe sahip olmak isterseniz tercihiniz S4'ten yana olmalı.

Ön taraftaki kameralarda fark çok daha az. Galaxy S4 2MP'lik bir sensörle, S4 Mini ise 1.9MP'lik bir sensörle geliyor.

İki ceple çektiğiniz fotoğraflar da yeterince iyi, ancak S4'teki ekstra megapikseller, daha fazla detay anlamına geliyor. Bunun yanında Galaxy S4'ün fotoğraflarındaki renkler çok daha zengin, kontrast çok daha yüksek. Düşük ışıkta iki cep de zorlanıyor, ancak S4 daha fazla detay yakalamayı başarıyor.

Performans, depolama, fiyat, ek özellikler

Performans, depolama, fiyat, ek özellikler

Performans

4+4 çekirdekli Exynos işlemci ve 2GB RAM'le gelen Galaxy S4, performans istatistiklerinde 1.7GHz çift çekirdekli işlemci ve 1.5GHZ RAM'le gelen S4 Mini'yi her zaman yenecektir. Ancak genel kullanımda Galaxy S4 Mini'nin herhangi bir sorunu yok. Giriş ekranları arasındaki geçiş, iki telefonda da iyi. Aynı uygulamaları açtığımızda yüklenme süreleri arasındaki fark ise yakındı.

Ancak grafiksel olarak yoğun oyunları çok oynayan kullanıcılar, Galaxy S4'ün sahip olduğu ek güce karşı koyamayacaklardır.

Galaxy S4'ü mü seçmeli, S4 Mini'yi mi?

Depolama

Galaxy S4'ün oyunlar ve HD filmler için 16, 32 ve 64GB'lık modelleri bulunuyor. Galaxy S4 Mini'de ise tüm bunlar, 8GB'lık depolama birimine sığmak zorundalar.

Her iki cep de microSD slotuna sahipler. Bu sayede 64GB'lık S4'ü 128GB'a, S4 Mini'yi ise 72GB'a yükseltebiliyorsunuz.

Fiyat

Galaxy S4'ü peşin olarak almak isterseniz onun için yaklaşık 1.550 TL'yi gözden çıkarmanız gerekiyor. S4 Mini ise çok daha hesaplı bir fiyata, 950 TL'ye satılıyor.

Ek özellikler

Her iki telefon da 50GB ek alan sunan Dropbox hizmetiyle geliyor. Group Play işlevi, her iki telefonda da var. S4 Mini'de olmayan en önemli işlev ise S Health. Air View ve Air gestures gibi parmağınızı ekrana dokundurmadan telefonu kontrol etmenizi sağlayan işlevler de Galaxy S4'te bulunmuyor.

Okuyucu Yorumları