Game of Thrones İçin İklim Haritası Çıkarttılar!

Hepimizin final sezonunu merakla beklediği Game of Thrones'un geçtiği gezegenin iklim modelini çıkarttılar!

Game of Thrones için iklim haritası

HBO'nun popüler dizisi Game of Thrones (Taht Oyunları) dünyasında oldukça ilginç bir iklim düzeni bulunuyor. University of Bristol'ün Cabot Instıtute bölümü, yayınladığı bir "eğlence makalesinde" bilimsel yöntemleri "kış geliyor" mantrasına uygulamaya çalıştı. Order of Maesters (Üstatlar) Yedi Krallık'taki bilimi ayakta tutuyorlar ve Jon Snow'un sevilen yandaşı Samwell Tarly, Hisar'da belirli bir zaman geçirdi. Üstatlar'dan eğitim aldı. Basın açıklamasında söylenene göre raporun "yazarı" Tarly, gezegenin iklim desenlerini incelemek için bir görev alıyor. Araştırma, herkesin okuyabilmesi için aynı zamanda Dothraki ve Yüksek Valyrian dillerine de çevrilmiş durumda.

Dünya'da mevsim desenleri gezegenin yörüngesini, eğim açısını ve yıl içerisinde Güneş'e olan uzaklığını temel alıyor. Bu eğlenceli çalışmada da benzer bir yaklaşımda bulunulmuş ve bilim insanlarının Dünya için kullandıkları iklim modelleri temel alınarak, Game of Thrones dünyasını yaratmak için gerekli olan elementleri incelemiş.

"Gerçek Dünya'da" bulunan araştırmacı Dan Lunt, iklim modellerinin temel bilimsel işlemler üzerine kurulu oldukları için, sadece modern Dünya'nın iklimini değil, herhangi bir gezegenin iklimini incelemek için düzenlenebileceklerini söylüyor ancak bunun için kıta konumlarının, yüksekliklerinin ve okyanus derinliklerinin bilinmesi gerektiğini de belirtiyor.

Game of Thrones İçin İklim Haritası Çıkarttılar!

Düzenlenen iklim simülasyonu, Duvar'ın kışı kapıda tuttuğu ve Lannister'ların evi Casterly Rock'ın sıcak kaldığı bir ortam yaratmakta. Hatta model, sönmeyen ateşler (wildfire) ve alev püskürten ejderhalar gibi etkenleri de göz önünde bulunduruyor.

Başka bilim adamları da HBO'nun dizisindeki ilginç mevsim desenleri üzerine çeşitli teoriler sunmuşlardı: Aşırı volkanik aktivite ve düzenli meteorit veya asteroid çarpmaları da bu teorilerin arasındaydı. Bunların herhangi biri gezegeni uzun ve beklenmeyen bir kış mevsimi ile karşı karşıya bırakabilmekte. Ancak bu teorilerin düşünmedikleri bir şey, kışa eşlik eden uzun gece süreleriydi.

Bir NASA iklim bilim adamı olan ve dizinin iklimleri hakkında kendi düşünceleri bulunan Peter Griffith'in Earther'a söylediğine göre araştırmanın sonucu oldukça mümkün gözüküyor ve kendi teorisinde gözden kaçırdığı, kitaplardaki bazı kış tasviri ayrıntılarını da unutmuyor.

Volkanlar ve asteroitler bir gezegeni soğutabilirken, bunların çarpması her zaman karanlık anlamına gelmemekte. Karanlığın anlamı, temel olarak, yıldızdan uzaklaşmak oluyor. Griffith bütün bu teorilerin eğlence için olduğunun farkında ancak iklim modellerini ve çalışma şekillerini küçümseyen kişiler için modellerin değerini göstermenin güzel bir yolu olabilir.

Game of Thrones İçin İklim Haritası Çıkarttılar!
Okuyucu Yorumları