Geleceğin Cep Hizmetleri

SMS, daha önceden de olduğu gibi, halen çok seviliyor. Ancak, geleceğin cep telefonları daha fazlasını vaat ediyorlar: Filmleri, fotoğrafları ve şarkıları gönderebiliyor ve eğlenceli oyunlarla keyifli dakikalar yaşatıyorlar.

Geleceğin Cep Hizmetleri

EMS: Karmaşa ve uyumsuzluk

Ericsson firmasının geçtiğimiz yılın ortalarında ilk EMS uyumlu cep telefonu olan T20e modelini piyasaya sürmesi ve aynı zamanda

kısa mesajlar için yeni bir standardın yaratılmasıyla birlikte yeni ümitler doğdu. Enhanced Message Service, günümüzde kullanılan standart SMS temeline dayanarak, resim ve kısa zil seslerinin gönderilmesini sağlıyor. Ancak ne yazık ki sadece aynı üreticilerin telefonları arasında mesajlaşılmasına imkan sağlanıyor. Şimdiye kadar bu yüzden SMS’in tüm yeni takipçileri başarılı olmuş sayılmaz. Haberleşmenin yeni tekniği olarak görülen kısa mesajlardan memnun kalan cep telefonu kullanıcıları ise MMS’in hayata geçeceği günü sabırsızlıkla bekliyor. Ancak firmalar arası uyumsuzluk ve EMS’nin kullanımında karşılaşılan engeller kullanıcıların biraz olsun geri adım atlarına neden oluyor. Özellikle çok sayıda Nokia kullanıcısı bunların tamamen dışında kalıyor.Örneğin Ericsson’un T68 modeli gibi bazı telefonlar Nokia’nın “Smart Messaging” standardını desteklerken tam tersi bir uyumluluk yakın bir gelecekte görülmüyor. Örneğin Philips kendi telefonlarına özel M@gic4 sistemini tamamen EMS uyumlu olarak sunuyor. Firmalar arasında mesaj standardı desteği konusunda ümit kesilmiş sayılmaz, çünkü en azından yakında tüm cep telefonu üreticileri MMS temelinde birleşmek zorundalar.

Herşeye rağmen EMS standardında iletişimin yerleşmesi mümkün değil, çünkü karşılaşılacak korkunç faturalar da önceden tahmin

edilemiyor. EMS, SMS ile aynı altyapıda çalışıyor ve aynı biçimde ücretlendiriliyor. Bu durumda EMS’nin ardarda yapıştırılmış SMS mesajlarından farksız olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin telefon üzerinden kısa bir metin içeren hareketli resimler gönderildiğinde iki SMS olarak ücretlendiriliyor. Teorik olarak EMS en fazla 255 SMS’den oluşabiliyor. Bu tür bir mesaj oldukça pahalıya mal olabilir!

Oyunlar: Eski dostlar ekranda

Artık cep telefonu satın alırken ses kalitesi ve bataryanın bekleme/konuşma süreleri tercih sebebi olarak görülmüyor. Yüksek

telefon faturalarını pek dikkate almayan genç kullanıcıların en büyük zevki cep telefonu oyunları.

Bir cep telefonunun “havalı” sayılması için, oyunlar vazgeçilmez özellikler arasında yer alıyor. Örneğin, yılan oyunu Nokia cep

telefonlarıyla birlikte bir klasik haline geldi. Genç nesil arasında en önemli etkenlerden biri de değiştirilebilir telefon kapakları. Siemens bu noktada Nokia’nın başarısını görerek C45 modelinde birçok oyun ve plastik değiştirebilir kapak özelliklerini bir araya getiriyor. Oyunlar, cep telefonlarında artık o kadar önemli bir yere sahip ki internette cep telefonunuzun üzerine yerleştirilen basit Joystick’lere rastlamak bile mümkün oluyor. Örneğin http://www.mobiles.co.uk/snake.html adresinde, Nokia cep telefonları için üretilmiş Snake Bite modelini görebilirsiniz. Eğer oyunlar yeteri kadar eğlenceli gelmiyorsa, yaklaşık 150 euro’ya Siemens’in C35i, C45, M35i, ME45, S35i ve S45 modelleri için bir MP3 çalar satın alabilirsiniz. Daha fazla eğlence isteyen kullanıcılar için cep telefonu üreticileri her gün ilginç fikirler üretiyor ve hayret verici yeni modeller piyasaya sunuyor.


Örneğin dahili MP3 çalara sahip Siemens SL 45 ve Nokia’nın önümüzdeki günlerde piyasaya sunulacak olan 7650 modeli, Java desteği sayesinde yeni oyunların yüklenmesine imkan tanıyor. Bu sayede artık internetten ücretsiz olarak indirebileceğiniz Java oyunlarını, Java destekli cep telefonuzdan oynayabilirsiniz. www.javamobiles.com ve www.telfon.net adreslerinde onlarca oyun ve programa yer veriliyor. Üstelik Space Fighter oyununda “Force Feedback” efekti bile kullanılıyor: Bunun için SL45i’nin titreşimli alarmından faydalanılıyor. Java oyunlarının ve programlarının kurulumu hakkında ayrıntılı bilgiyi Siemens yetkili servislerinden edinebilirsiniz. 9.600 Kbit/s ve hızlı bir PPP bağlantısıyla en uzun oyunun indirilmesi bile iki dakikadan fazla sürmüyor. Ancak önceden telefonunuzun arama ayarların sorunsuz tamamlanması gerekir. Dosyayı indirdikten sonra bağlantı kesilir ve oyuna başlayabilirsiniz.

Java oyunları oldukça basit Wall Breaker’dan Jurassic Park 3’e ve Snow Kid ya da Skate Kid gibi spor oyunlarına kadar çeşitlilik gösteriyor. Herşeyden önce web’de gezinerek doğru seçimi yaptığınızdan ve günlük işlerinizi tamamladığınızdan emin olun, çünkü bu oyunlar başından kalkamayacağınız kadar zevkli.

Uzun süren bir filmin ardından sinemadan çıktınız ve filmin heyecanından dolayı farkına varmadığınız açlığınızı hissettiniz. Çözüm çok yakınınızda! Cep telefonunuzu açtığınızda Location Based Services sayesinde bulunduğunuz bölgeye özel reklamlar gönderen sistem çok yakınınızdaki bir lokantanın reklamını özel mesaj olarak cep telefonunuza iletir. Telefonunuzun ekranından lokantanın bulunduğu yeri öğrenebilir, mönüsünü okuyabilir, resimlerini görebilir, hatta aynı zamanda rezervasyon bile yaptırabilirsiniz. Hayal gibi görünen tüm bu imkanlar, bu yılın sonbaharında, MMS uyumlu bir cep telefonuna sahip olduğunuzda gerçeğe dönüşecek. Multimedia Messagig Service (MMS) bu yıl içerisinde SMS kullanımının büyük oranda yerini almayı planlıyor. Cep telefonu üreticileri ve cep telefonu operatörleri, uygulama olanakları ve kaynak kullanımıyla dikkatinizi çekecek bu yeni standart üzerinde duruyorlar.

Kuşkusuz artık MMS ile gönderilecek reklamlarla para kazanmak da mümkün olacak. Location Based Services imkanları sayesinde, cep

telefonu kullanıcılarının reklam bombardımanı altında kalacağı ve sinirlerin bozulacağı kaçınılmaz bir gerçek. Bu durumda, örneğin deminki durumun tam tersi olarak, sakin bir iş yemeğinde, beş dakikada bir lokantanın bulunduğu alışveriş merkezindeki sinemadan gelen en son film tanıtımları, büyük ihtimalle birçok kullanıcının canını sıkacak.

MMS: Bu yılın sonunda başlıyor

Avrupa’da birçok araştırma enstitüsünün ve cep telefonu operatörlerinin yaptığı araştırmalar cep telefonu kullanıcılarının yüzde seksen oranında MMS hizmetlerinden faydalanmak istediklerini gösteriyor. Türkiye’de ise, ilk MMS hizmetini hangi operatörün sağlayacağı halen bir soru olarak kalmaya devam ediyor. Bu sayede firmalar ve mağazalar sunumlarını, ürün tanıtımlarını ya da belgeleri MMS mesajlarıyla gönderebilecek ve canlı video konferanslar yapabilecekler. Kişisel kullanıcılar ise, çizgi karakterlerden oluşan ekran koruyucular, video klipler ve MP3 dosyaları beklentisi içindeler. Eğer işiniz dolayısıyla takımınızın maçını kaçırdıysanız golleri artık cep telefonunuzda görebileceksiniz. Ancak, kuşkusuz günümüz cep telefonlarının hiçbiri bu imkanlardan yararlanabilecek özelliklere sahip değil. Cep telefonu üreticileri de bu konuyla yakından ilgileniyor ve eski modelleri elden geçiriyorlar. Nokia ve Ericsson, 9210 ve T68 modellerinde MMS desteği için çalışıyorlar. Şimdilik Nokia, sadece yeni piyasaya çıkacak olan 3510 (mesaj alma), 7210, 7650 modellerinde MMS desteği sunuyor.

Artık kullanıcılar, SMS aracılığıyla basit tebrik mesajları yerine MMS ile yüksek kaliteli fotoğraf ve film kareleri

gönderebilecek. Ancak mesaj ücretlerinin nasıl belirleneceği de henüz kesinlik kazanmadı. Resmi olarak herhangi bir açıklama
yapılmasa da, bu konuda büyük ümitler besleyen cep telefonu operatörlerinin fiyatları çok önceden belirledikleri saklanamayacak kadar açık bir gerçek. MMS hizmetlerinin cep telefonu ağlarında kullanıma geçmesinden önce altyapının kusursuz biçimde tamamlanmış olması gerekiyor. Bugüne kadar kullanılan servis merkezlerinin MMS merkezi gibi farklı standartlarla çalışması için yapılması gereken değişiklikler bulunuyor.

Planlamada üç adım söz konusu:

- Şimdiye kadar MMS merkezleri mesajları SMTP arabirimi aracılığıyla gönderip alabiliyor ve ücretlendirme yapabiliyor.

- Bu yıl içerisinde MMS-C eski SMS-C ile tamamen uyumlu hale getirilecek, kullanımın yaygınlaştırılması için ön ödemeli hizmetler için altyapı ve erişim imkanları geliştirilecek.

- 2003 yılında donanımlar MMS-Streaming destekleyecek ve MMS merkezlerinin tüm mesaj biçimleriyle uyumluluğu sağlanacak.

Henüz gerekli band genişliği sağlanamadığı için MMS, gerçek ve tam kapasiteli iletişim hızına önümüzdeki yıllar içerisinde
erişebilecek. UMTS altyapısının hayata geçirilmesiyle birlikte Streaming hizmetlerinin kullanımı da kolaylaşmaya başlayacak.
Gerçek sisteme geçilmeden önce, ilk adımda MMS-C ile uyumluluğun ve kullanımın arttırılması planlanıyor. Bu sayede, MMS gönderen

bir kullanıcının karşısında, MMS destekli bir telefon olup olmadığını düşünmesi gerekmiyor. Mesajın gönderildiği adreste uyumlu bir telefon bulunmuyorsa, MMS-C sayesinde gönderilen mesaj süzülüyor ve normal bir SMS biçimde iletilmesi sağlanıyor. Alıcı, MMS mesajının diğer bölümünü e-mail hesabından veya operatörün HTML biçimindeki internet sayfalarından okuyabiliyor.

Okuyucu Yorumları