Geleceğin interneti nasıl olacak?

TTNet, internetin Türkiye'deki gelişimi ve gelecek beklentileriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı!

"Gelecek fiber internette"

İletişim ve eğlence şirketi TTNET'in Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, Türkiye'nin internetle tanışmasının 19'uncu yılında, internetin Türkiye'deki gelişimi ve gelecek beklentileriyle ilgili bir açıklama yaptı.

Türkiye'nin küresel internet ağına 12 Nisan 1993 yılında TÜBİTAK-ODTÜ işbirliği ile DPT projesi çerçevesinde bağlandığını hatırlatan Tahsin Yılmaz, şunları söyledi:

"İlk yıllarda öncelikle üniversiteler internete bağlandı ve internet akademik ortamlarda yaygınlaştırılmaya çalışıldı. 1996 yılında Türkiye'nin internete çıkış hızı 512 Kbps'a çıkarılarak kullanıcılar için internete daha hızlı bir erişim olanağı sağlandı.
Türkiye 1998'de kablolu internetle, 2003'te ADSL ile ve 2009 yılında 3G ile tanıştı. İnternet evlerin, ofislerin ve sokakların vazgeçilmezi haline geldi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu'nun (BTK) verilerine göre Türkiye, ADSL ile tanıştığı 2003 yılı sonunda 18 bin 604 olan genişbant internet abone sayısı, 2011 yılı dördüncü çeyrek itibarıyla 755 kat artışla 14.12 milyona ulaştı."

Tahsin Yılmaz: Amacımız Türkiye'yi geleceğe taşımak...

Yılmaz, 2006 yılında sadece internet servis sağlayıcı olarak hizmete başlayan TTNET'in kısa sürede internetle birlikte anılan bir şirket olmayı başardığını ve Türkiye'nin iletişim ve eğlence şirketi haline geldiğini söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"6 yaşında genç bir şirket olarak bu süre içerisinde birçok yenilikçi ve öncü uygulamayı hayata geçirdik. Tüm çalışmalarımızı, tüketicilerimizi son teknolojik yeniliklerle buluşturma ve Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşüm sürecine katkı sağlama hedefiyle sürdürüyoruz. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önümüzdeki dönemde hız en önemli ihtiyaçlardan olacak. Bugün temel ses ve veri iletişiminin yüzde 40'ı internetten yapılırken, bu oran 2020'de yüzde 90'lara çıkacak. Bunu da bize fiber internet sağlayacak. Bugün 81 ilimizde erişim altyapısı ve kullandıkları paketleri uygun olan mevcut müşterilerimizi kotasında ve faturasında herhangi bir değişiklik olmadan, otomatik olarak fiber hızında internet kullanımına geçiriyoruz. "

Tahsin Yılmaz'ın açıklamaları, geleceğin interneti

Tahsin Yılmaz'ın açıklamaları, geleceğin interneti

"Ayrıca IPTV teknolojimiz sayesinde Tivibu platformu üzerinden sunduğumuz yenilikler de sürecek. Tivibu Ev'i daha da interaktif bir platform haline getirmek üzere Sosyal Tivi uygulamasını başlattık. Bu uygulama sayesinde televizyon karşılıklı bir haberleşme aracına dönüşüyor. Bu yıl, iPhone, iPad ve Android telefonları Tivibu Ev platformu için bir uzaktan kumandaya dönüştürdük. Dünyada bir-iki operatörün kullandığı bu uygulamayı Tivibu ile Türkiye'ye biz getirdik.

İnternet üzerinden müzik dinlemenin zahmetsiz ve yasal yolu TTNET Müzik de tercihlerde zirveye oturmuş durumda. Türkiye'nin ilk ve tek dijital oyun platformu Playstore ise kısa sürede oyun tutkunlarının buluşma noktası haline geldi.
Fiber internetle, daha hızlı bir internet altyapısıyla, Türkiye'nin her köşesindeki abonelerimize ulaşacağız.
Teknolojiyi sadece uygulayan değil, kurulduğumuzdan bugüne dek Türkiye'de üreten ve ilk kez hizmete sunan bir şirket olarak sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bu konudaki yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz, edeceğiz de..."

Geleceğin interneti nasıl olacak?

Avrupa Komisyonu tarafından 2010 yılında yayınlanan "Geleceğin İnterneti" başlıklı raporun 2020 yılına dair öngörüleri, internetin hayatımızın içinde daha da fazla yer alacağı gerçeğini ortaya koyuyor:

• Günümüzde temel ses ve veri iletişiminin yaklaşık yüzde 40'ı internetten yapılıyor. 2020 yılında; bu oran yüzde 90'lara çıkacak.
• Sosyal ağ kullanım oranını yüzde 30'lardan yüzde 85'lere yaklaşacak ve eğlence ihtiyacının yüzde 90'ı internet üzerinden karşılanacak.
• İş bulma, iş arama ve istihdamla ilgili diğer hizmetler için interneti kullanım oranı yüzde 90'ları geçecek.
• Bugün yüzde 70'lerde olan bilgiye erişim ve araştırma amaçlı internet kullanımı yüzde 90'lara ulaşacak, kamu uygulamaları yüzde 80 oranında internetten yapılabilir hale gelecek.
• Güncel gelişme ve haberlere ulaşım amacıyla internet kullanımı yüzde 95'lere yaklaşacak ve üniversitelerde, mesleki eğitim ve yaşam boyu eğitim hizmetlerinde internet yüzde 90'lar seviyesinde kullanılacak.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Okuyucu Yorumları