Gelecek için Teknoloji

Dünyanın en büyük mikroişlemci üreticisi Intel, ilk kez Türkiye’de düzenlediği bir yarışma ile gençleri “Geleceğin teknolojisine hayal güçleriyle yön vermeye” çağırıyor.

Gelecek için Teknoloji

Tübitak işbirliği ile Cisco Systems ve KeySmart’ın sponsorluğunda hayata geçen Intel® Gelecek için Teknoloji yarışması üniversite gençlerini, yepyeni buluşlar yaparak bilgisayar teknolojisinin sınırlarını zorlamaya teşvik ediyor.

Gençleri, Türkiye’nin ihtiyaçlarına yönelik olarak değer ve fayda yaratan projeler üretmeye davet eden Intel bu amaçla, Intel® Gelecek için Teknoloji yarışmasını başlatıyor. Öğrenciler, geliştirecekleri yeni ve yaratıcı bilgisayar mimarisi tasarımları, kullanım modelleri, uygulamalar, oyunlar ya da mobil yaşamı bir adım ileriye götürecek projeler ile yarışmaya katılacak ve geleceğin teknolojilerine ışık tutacak.

Intel’in dünya çapında yürüttüğü en büyük eğitim projesi olan Intel Gelecek için Eğitim’le Türkiye’de başlattıkları eğitim projelerine Intel Gelecek için Teknoloji ile devam ettiklerini söyleyen Intel Ülke Eğitim Müdürü Murat LeCompte teknoloji ile eğitimi birbirlerine entegre etmek açısından bu projeye inandıklarını kaydetti. LeCompte konuşmasını şöyle sürdürdü: “Intel olarak eğitime uluslararası boyutta destek veriyoruz. 40’tan fazla ülkede uyguladığımız projeleri Türkiye’ye de taşıyarak, modern çağın gerisinde kalmayan bilinçli bir toplum yaratmayı hedefliyoruz. İşimizin temelini oluşturan teknoloji, hedefimizin en önemli parçası. Öğrencileri araştırma yapmaya teşvik etme amacıyla hayata geçirdiğimiz Intel Gelecek için Teknoloji projesi, eğitim vizyonumuz ile birebir örtüşüyor.”

Intel Ortadoğu Türkiye Afrika Kanal Pazarlama Müdürü Ali Rıza Küçük, yarışmanın “Geleceğin teknolojisine hayal gücünle yön ver” sloganıyla üniversite öğrencilerinin içlerindeki yaratıcılığı ortaya çıkarmak ve kariyerlerine yön vermek için büyük bir fırsat olduğunu kaydetti. Gençlerin vizyonunun gelecek nesil teknolojilerinin önünü açacağını belirten Küçük, şunları söyledi: “Öğrencileri araştırma yapmaya, yeni bilgisayar teknolojileri icat etmeye, yaratıcılıklarını geliştirmeye ve gelecek teknoloji fikirlerinin sınırlarını aşmaya davet ediyoruz. Finalistler arasına giren ve çalışma kriterlerine sahip olan bir kişi, İngiltere’de Intel Uygulama ve Dizayn Merkezi’nde (Application Design Center) 1 yıl çalışma şansına sahip olacak. Bilişim teknolojileri üzerine kariyer yapmak isteyen tüm öğrenciler için bu çok büyük bir fırsat.”

Tübitak Bilim Adamı Yetiştirme Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri Prof. Dr. Aşkın Tümer, Intel Gelecek için Teknoloji yarışmasını teknolojinin öncülerinden Intel işbirliğiyle hayata geçirmekten gurur duyduklarını kaydetti. Tümer konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tübitak olarak misyonumuz, ülkemizde bilim ve teknoloji kültürünün oluşturulmasında öncü rol oynamaktır. Bilim ve teknoloji alanında yenilikçi, yönlendirici, katılımcı ve paylaşımcı bir kurum olarak 41 yıllık deneyimimizle bu yarışmanın gerçekleşmesi için destek veriyoruz.”

İlk defa Türkiye’de uygulanan projenin Intel, Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölgesinde bulunan üniversite öğrencilerine de ulaştırılması ve sürekliliği planlanıyor. Intel Gelecek için Teknoloji yarışmasını kazanan 10 finalistten her birine, projelerini sunabilecekleri hale getirmeleri için maddi bir destek de sağlanacak. İlk 10 finalist arasına giren ve çalışma kriterlerine sahip olan bir kişi İngiltere’de Intel Uygulama ve Dizayn Merkezi’ndeki (ADC) Masaüsü Takımı’nda 1 sene ücretli olarak çalışma şansını elde edebilecek. Projesi ilk üçe giren öğrenciler ise Cisco Systems ve Keysmart tarafından verilecek olan Intel Pentium 4 ve Centrino teknolojili yüksek konfigürasyonlu dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara sahip olacak.

İşte Ödüller:

- Birincinin ödülü: Intel Centrino mobil teknolojili KeySmart* Dizüstü Bilgisayar, KeySmart* LCD Monitör, Cisco Systems* ADSL Router, 1yıllık 256 kbps ADSL aboneliği
- İkincinin ödülü: Intel Pentium 4 Hyper Threading teknolojili KeySmart* Eğlence Bilgisayarı, Ev Sineması Sistemi, KeySmart LCD Monitör, Cisco Systems* ADSL Router ve Kablosuz NIC, 1 yıllık 256 kbps ADSL aboneliği
- Üçüncünün ödülü: Intel Pentium 4 Extreme Edition Teknolojili KeySmart* Bilgisayar, KeySmart* LCD Monitör, Cisco Systems* ADSL Router, Kablosuz NIC, 1 yıllık 256 kbps ADSL aboneliği

Geleceğin teknolojilerine nasıl yön verebilirsiniz?

- Intel Centrino mobil teknolojili dizüstü bilgisayar ya da Intel Pentium 4 işlemcili masaüstü bilgisayar kullanım modellerini bir üst seviyeye çıkaracak projeler
- Donanım ya da yazılım geliştirme projeleri
- Mobil hayatı farklı, eğlenceli ve yeni kılacak projeler: Dizüstü & masaüstü bilgisayarlar için kablosuz ağ geliştirme, bir hotspotu kurmanın yeni yolları.
- Bilgisayarlar için yeni uygulamalar, yepyeni oyunlar
- Bilgisayarlar için yeni kullanım modelleri: Dijital ev, PC’den PDA’e müzik aktarmanın yeni yolları
- PC’lerin özürlüler tarafından daha rahat kullanımı sağlayacak projeler
- Kendi bilgisayarınızı kullanmanın yeni yolları: Bilgisayarlar için yeni arabirim kartları, yeni arabirim s/w ve uygulamaları.
- Standard dışı iskelete sahip, yeni ve ilginç bilgisayar yaratan projeler.

Proje değerlendirme kriterleri

Proje,

o Yeni ve eşsiz olmalı
o Gerçek hayatta uygulanabilmeli
o Bir iş modeliyle ilişkilendirilebilmeli
o Proje sahibinin gelişmiş yetenek ve bilgi seviyesini göstermeli
o Proje sahibinin PC teknolojisine duyduğu ilgiyi göstermeli
o Projeyi sunan kişinin iletişim kabiliyeti ile planlama, organizasyon ve sorun çözme becerisini göstermeli.

Türkiye’deki herhangi bir üniversitenin yarışmaya katılmak isteyen öğrencileri www.tubitak.gov.tr/bayg/gelecekicin sitesinden katılım koşullarını öğrenebilecek ve başvuru yapabilecek. 30 Haziran tarihine kadar Tübitak’a ulaşan projeleri, 4 akademisyenden ve Intel’in 3 teknoloji birimi müdüründen oluşan seçici kurul değerlendirecek ve komite finale kalan 10 projeyi belirleyecek. 10 finalist, projelerinin prototiplerini yaparak, komite karşısında projelerini sunacaklar. Çalışma kriterlerine sahip olan bir kişi İngiltere’de Intel’de 1 sene çalışma hakkına sahip olabilecek.

Okuyucu Yorumları