GelTouch'tan Dokunmatik Ekranlara Yeni Boyut!

Douknmatik ekranların en önemli eksiği için yeni bir çözüm geliyor: Artık sadece ekran bizi değil, biz de ekranı hissedeceğiz!

Dokunmatik ekranlarda yeni devrim!

Dokunmatik ekranların küçük bir eksikliği var: Ekran sizi hissetse de, siz sadece düz bir ekran hissetmekle yetiniyorsunuz.

Telefonlarımızı kullanırken çoğunlukla ekrana bakıyoruz, ancak bu durum her düğme için geçerli değil. Örneğin gamepad'ler veya otomobil eğlence sistemleri, fiziksel olarak "basılan" düğmelere ihtiyaç duyuyorlar. Bunun nedeni, kullanıcının dikkatinin genellikle başka bir noktada olması. Üreticiler bu sorunu çözmek için ekranın yüzeyine basılabilen, küçük kabarcıklar ekleyebiliyorlar. Ancak bu durumda düğme sayısı ve düğmelerin işlevleri kısıtlı olmak zorunda kalıyor.

Hanover, Almanya'daki Cebit şovunda GelTouch Technologies'in gösterdiği prototip ise bu sorunu aşmayı amaçlayan bir çözüm sunuyor. Bunun için bir üzerinde küçük ısıtma bileşenleri bulunan bir dokunmatik panel kullanılıyor. Ekran, ısındığında sertleşen özel bir jel ile kullanıcıya geri bildirim sağlayabiliyor. Böylece kullanıcı, ekrana bakmadan hangi düğmeye bastığını anlayabiliyor. Çoklu dokunmatik destekli sistemin inceliği, birkaç milimetreye kadar düşebiliyor.

Sistemin şu anki eksiği, kullanılan jelin ısıtıldığında saydamlığını yitirmesi. Bu yüzden jel, şu anki haliyle ekranın üzerine kaplanamıyor. Ancak GelTouch'ın mucidi ve CEO'su Viktor Miruchna'ya göre bu sorun, daha sonra aşılabilecek. Teknolojinin oyunlara veya endüstriyel alanlara ulaşabilmesi için GelTouch'ın aşması gereken birçok engel var. Firma, ilk pilot projesini 2018'de göstermeyi amaçlıyor. Teknolojinin herkesin kullanımına açılması ise çok daha uzun sürecek gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları