Gene Amdahl: Teknoloji dünyasının son kaybı

Bilgisayar dünyasının öncülerinden biri daha, geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrıldı...

Teknolojinin son kaybı...

IBM'nin ana bilgisayar sistem öncüsü Gene Amdahl, 92 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Eşi Marian'ın söylediğine göre geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Amdahl, zatürre hastasıydı. Kendisinin söylediğine göre Amdahl için beş yıl önce Alzheimer hastalığı teşhisi koyulmuştu.

Amdahl, Güney Dakota'da 1922'de doğmuştu. 1952 yılında üniversiteden ayrılmasının ardından IBM'e katıldı.

Bilgisayar Tarihi Müzesi (Computer History Museum) tarafından söylenene göre Amdahl, IBM yöneticisi olarak, 704 merkezi işlem biriminin geliştirilmesinde "büyük bir etkiye" sahipti. Bu sistemin başarısı Amdahl'ın yükselen bir yıldız olarak ününün artmasına yardımcı oldu.

Amdahl, IBM'den bir süre uzak kaldıktan sonra 1960 yılında firmaya geri döndü ve System/360 big iron'ın başına geçti. IBM bu sistemi geliştirmek için 5 milyar dolar harcamıştı.

1965 yılına ulaşıldığında Amdahl, IBM'in önemli isimlerinden biri haline gelmişti ve firmanın Advanced Computing Systems Lab kısmının başına geçmişti. Daha sonra da paralel bilişim alanında çok işlemcili sistem hızlarını ve hatta çekirdek hesaplamalarında sıklıkla kullanılan "Amdahl's Law" kanununu ortaya koydu.

1970 yılında IBM'i terk ederek kendi firması Amdahl Corporation'ı kurdu ve IBM yazılımına sahip daha ucuz donanımı bulunan bilgisayarlar üreterek eski işvereni ile rekabete girdi. IBM, o sırada yürürlülükte olan bir anti-tekel kanununu dolayısı ile ABD içerisindeki rakiplerine teknolojisini lisanslamak zorundaydı.

Amdahl, 1979'da Amdahl Corporation'daki yüzde 58'lik hissesini Fujitsu'ya sattı ve 1980'lerde birkaç farklı firma daha kurdu.

Okuyucu Yorumları