Gerçek dokunmatik telefon geldi!

Yeni çıkan telefon ile ekrana ihtiyaç ortadan kalkıyor! Cepten çıkartmadan kullanılabilen cep!

Ekransız dokunmatik telefon!

Günümüz şehir yaşantısında en çok ihmal edilen sosyal gruplardan biri olan engelliler, pek çok alanda "engellendikleri" gibi, teknolojik yeniliklerden de, ironik şekilde en son faydalananlar oluyor.

Haberimizin konusunu oluşturan cep telefonu konsepti, Kore'li sanatçı Seonkeun Park'a ait. Tasarımını oluştururken iPod'un ekranından ilham aldığını belirten Park, görme engellilerin de dokunmatik kullanım hissini nasıl yaşayabileceklerini düşünürken, ortaya "Braille phone" çıkmış.

Telefona adını veren "Braille" -ya da "Braille alfabesi", Charles Barbier'in çalışmaları üzerine 1821 yılında geliştirdiği sistemle görme engellilerin okuma-yazmalarını sağlayan Fransız mucit Louis Braille'in buluşu. İki kolona sahip, dikdörtgen şeklinde düzenlenmiş altı adet kabartma noktadan oluşan alfabede, her iki kolonda üçer nokta bulunuyor. Bu şekilde altmış dört farklı kombinasyon oluşturacak şekillde dizilebilen Braille harflerine, günümüzde ticari ilaç ambalajlarında ve özel amaçlı baskılarda sıkça rastlamak mümkün.

"Braille phone"un kapalıyken bir kalıp sabunu andıran pürüzsüz yüzeyinin, çalışmasıyla birlikte aktive olması; bu şekilde yüzeyde peşpeşe beliren Braille harflerinin, görme engelli kullanıcının telefonuyla iletişim kurmasını sağlaması tasarlanmış. Daha önce endüstriyel tasarım dünyasının prestijli ödüllerinden "Red Dot Design"a layık görülen Park, henüz yalnızca konsept aşamasında olan telefonun çalışma prensibiyle ilgili olarak; "EAP (Electric Active Plastic) teknolojisinin kullanılabileceğini öngörmüş. Bizim bilgimiz ise, şimdilik bunun hoş bir hayal olduğu yönünde.

Okuyucu Yorumları