Gerçek görünmezlik mümkün mü?

Gerçekten görünmez olmak mümkün mü? Yapılan son araştırmalar, cevabı böyle veriyor!

Gerçek görünmezlik mümkün mü?

Görünmezlik pelerinleri fantezi okurlarının hayallerini süsleyen eşyaların arasında rahatlıkla sayılabilir. Ancak yeni bir araştırma, gerçek hayatta var olabilecek bir görünmezlik pelerininin, Harry Potter serisindekilerden daha çok Predator'dakiler gibi olacağını göstermekte.

Münih'ten Ludwig Maximilian ve University of Otago'dan bir grup araştırmacı, gerçek hayatta görünmezlik pelerinlerinin nasıl çalışabileceğine dair teorik bir modellemeyi ortaya koydular. Bir görünmezlik pelerinini üretmek için farklı yollar bulunsa da, bu yöntemlerin tamamı, ışığın yolunu bir şeyin çevresinden dolaştırmayı içermekte. Çünkü ışınların, gizlenmiş olan bir cismin içerisinden geçme şansı bulunmuyor.

Bunu gerçekleştirmenin en gerçekçi yolu ise bir "amplitude cloak (genlik gizleyicisi)" kullanımından geçiyor. Bu yaklaşım, ışığın fazı hakkındaki bilgileri önemsemeden, rengini tekrar yaratmayı ve ışığın takip ettiği yol farkını ortadan kaldırmak için bir zaman gecikmesi oluşturmayı hedeflemekte. İyi haber, bu gizleme yönteminin gerçekliğe oldukça yakın ve inandırıcı sonuçlar ortaya koyabilmesi. Hatta laboratuvarlar, bu pelerinlerin çalıştığı söylenebilecek sürümlerini üretmeyi başarmış durumdalar.

Ancak bu araştırma, yanında kötü bir haberi de getirmekte. Ne yazık ki bu gizleyici, sadece gizlenen nesne ve nesneyi izleyen kişi sabit dururken işe yarıyor. Bunun sebebi de Fresnel-Fizeau çekimi olarak adlandırılan bir durumdan kaynaklanmakta. Işık, hareket eden bir araçtan yayıldığı durumda - örneğin bir yağmur damlası - bu araç ile beraber hareket ediyor. Bu yüzden de hareket eden bir görünmezlik pelerini veya hareket eden izleyiciler, ışığı kendileri ile birlikte çekeceklerdir. Araştırmacılardan Jad Halimeh, bunun görünmezlik pelerinleri için yarattığı durumu açıklamakta: "Gerçek görünmezlik pelerinleri kurgu evrenlerde kalmak zorunda. Sizin pelerininiz, sakladığı şeyi, hareket ettiğinizde dalgalanmalar olarak göstererek, büyük oranda Predator'daki gibi gözükecektir."

Başka bir deyiş ile bir nesnenin bu gizleyiciler ile sadece parçalı olarak şeffaflaşması mümkün. Bu gizleyiciler bir şey sakladıklarını, izleyici veya kendisi hareket ettiğinde her zaman göstermek zorunda...

Okuyucu Yorumları