Gerçek TV ceplere girdi

Oldu, olacak derken artık cep telefonlarımızdan rahatça televizyon izlemenin keyfini sürebiliyoruz. Peki ama nasıl? İster GSM operatörünüzün sağladığı sistemlerle, isterseniz de operatörden bağımsız olarak...

Gerçek TV ceplere girdi

İçerik: Site içeriği çok geniş olmasa bile tatminkar sayılabilir. Telsim, televizyon izleyicilerinin yanı sıra, diğer kullanıcıları da düşünerek çeşitli haber kaynaklarına, spora ve müziğe de yer vermiş. Mobil Video Streaming adı altında yer alan sayfa, 5 menüden oluşuyor. Bunlardan ilki, müzik. Müzik menüsünden, haftanın en çok beğenilen 10 video klibine ulaşabilirsiniz. Spor menüsünde ise, maç görüntülerine ve haftanın spor olaylarına haberlerine yer verilmiş.

Eğlence/Magazin başlığı altında, tahmin edebileceğiniz gibi magazin ve eğlence haberleri yer alıyor. En yoğun içerikse Haber başlığı altında yer alıyor. Bu bölümde, politik, ekonomik ve güncel haberlere geniş yer verilmiş. Cep telefonunuzla ulaşabileceğiniz son bölüm ise Star TV menüsünden 24 saat canlı yayın izleyebilme bölümü. Buradan 24 saat Star TV izlemekle kalmıyor, arşiv bölümü sayesinde, geçmiş tarihlere ait programları da keyişe izleyebiliyorsunuz.

Ücretlendirme: Uygulama geçici bir süre için ücretsiz. Siz yine de şimdi yazacaklarımıza kulak verin ve işi sağlama alın: Telefonunuzdan televizyon izlemeyi istiyorsanız atacağınız ilk adım büyük harşerle “MMS” yazarak 7070’e yollamak olacak. Bunu yaptığınızda telefonunuza hemen bir ayar mesajı gelecektir. Bu mesajı kaydettiğinizde ayarlarınız kendiliğinden yapılacaktır. Bundan sonrası önemli; gelecek olan ikinci mesajı doğrudan silmeniz gerekiyor. Bu sayede ücret konusunu garantiye alabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra, cep telefonunuzdan televizyon izlemek için ücret ödemeyeceksiniz.

Adım adım uygulama

Adım1: MMS yazarak 7070’e yolladığınız taktirde telefonunuza bu mesaj gelecek. Siz bu mesajı kaydettiğinizde ayarlarınız otomatik olarak yapılandırılmış olacaktır. Bundan sonra gelecek olan ikinci mesajı mutlaka silmeniz gerekiyor.

Adım2: İlk mesajdan sonra diğer mesaj olarak “video” yazarak 7070’e yollamanız gerekiyor. Gelen mesajı yine aynı şekilde Yer imleri’ne kaydetmelisiniz.

Adım3: Telefonunuzun Web bölümünden Video kısmına gelerek İndir komutunu verin. Şimdi telefonunuzun ekranında Telsim_MMS ile bağlanıyor ibaresini göreceksiniz.

Adım4: Şimdi karşınızda ana sayfa belirecek. Buradan Canlı TV kısmına tıklayın. Kısa bir süre sonra başka bir menüyle karşılaşacaksınız.

Adım5: Bu aşamada telefonunuzun ekranında birçok televizyon kanalını göreceksiniz. Hangi kanalı izlemek istiyorsanız onu seçin ve üzerine tıklayın. Yayını normal yayından sadece 15 saniye gibi bir gecikmeyle izleyebiliyorsunuz. Bu da çok büyük bir sorun değil.

İzlemeyi denediğimiz Star TV’nin görüntü kalitesi yüksek, ses kalitesi de bir o kadar iyiydi. Bir başka kanal izlemek amacıyla yaptığımız denemede NTV’yi tercih ettik. Testi telefonun şarjı bitene kadar film izleyerek yaptık ve hiçbir kesintiyle karşılaşmadık.

Voomland operatör gerektirmiyor

Eğer Telsim hattınız ve Nokia marka cep telefonunuz yoksa üzülmeyin. Voomland diğer markalar için de oldukça doyurucu bir portal sunuyor. Sözünü ettiğimiz uygulamaları hem internet üzerinden hem de cep telefonunuz üzerinden gerçekleştirmeniz mümkün. Site içerisinde 4 ayrı menü yer alıyor: Sinema, müzik, mobil ve oyun. Bu hizmetleri dilerseniz bilgisayarınızdan, dilerseniz de cep telefonunuzdan alabilirsiniz.

Sinema: Bu bölümde, vizyondaki ya da vizyona girecek filmleri izleyebilirsiniz. Bu uygulamanın en iyi getirisi ise, dışarıda bir kafede otururken canınız sinemaya gitmek istediğinde ve vizyonda hangi filmlerin bulunduğunu bilmediğinizde hemen Voomland’e bağlanarak güncel filmlerin fragmanlarını izleyebilmeniz ve beğendiğiniz film için cep telefonunuzdan bilet satın alabilmeniz.

Müzik: Bu bölümde, yeni çıkan albümlerin tanıtımına yer verilmiş. Burada tanıtımı yapılan tüm albümleri inceleyebilir ve dilediğiniz şarkıyı dinleyebilirsiniz. Sitede çok fazla albüm olmasa da yakın zamanda bu sayının artacağına kesin gözüyle bakabilirsiniz. İşin en güzel yanı, tüm bu işlemleri cep telefonunuzdan serbestçe gerçekleştirebiliyor olmanız.

Oyunlar: Oyun bölümünde yer alan oyunlar pek de yabana atılacak cinsten değil doğrusu. Sitede bulunan tüm oyunların tanıtımlarını izlemeniz mümkün. Oyunların tüm versiyonları için şu anda yapılan herhangi bir uygulama bulunmuyor. Sitede yer alan mobil bölümü de şu anda hizmet vermiyor. Cep telefonunuzdan bağlandığınız takdirde bu bölümden yararlanabiliyorsunuz.

Mobil: Cep telefonunuzun internet adresi kısmına www.voomland/mobil yazıp bağlanabilirsiniz.

İlkay Zaman
[email protected]

Cep telefonları, konuşmanın yanı sıra yüzlerce özellik sunmaya devam ediyorlar. Tıpkı MMS örneğinde olduğu gibi, bunu en iyi bizler, yani kullanıcılar biliyoruz. MMS de çıktı çıkacak denirken hayatımıza bir girdi, pir girdi.

Dünya üzerinde bir yıl içinde yollanan toplam mesaj trafiği bir anda katlanarak büyüdü. İlgi çekici servisler, sayısız uygulamalar derken sonra da televizyon yayınlarının cep telefonundan izlenebilmesi, yani nam-ı diğer “video streaming” uygulaması çalındı kulağımıza. Dünya genelinde birçok ülkenin GSM operatörleri aralarında Vodafone, France Telecom, Deutsche Telecom gibi devler olmasına karşın (ki abone sayıları göz önüne alınırsa bunları yabana atmak imkansız) bu konuda milyarlarca dolar yatırım yaptılarsa da somut bir sonuca varamadılar.

Yaptıkları yatırım 3G sistemler için gerekli olan altyapı ve hizmeti kapsıyordu, tabii bir de lisansı. Bu hizmetlerin içinde en çok ilgi çeken ise video streaming idi. Ancak az önce söylediğimiz gibi, tüm bu planlar suya düştü. Adını saydığımız firmalar arasında bugün yalnızca Vodafone bu şirketi verebiliyor ve hizmetin kapsamı da yalnızca iki ülkeyle sınırlı. 3G sistemlerde hedefine ulaşabilen tek ülke ise Japonya oldu. Devletin lisans konusunda sağladığı kolaylıklar ve düşük maliyetler sayesinde bu konuda hızla ilerleyen Japonya; şu anda sunduğu hizmetler bakımından diğer ülkelerden bir değil, birkaç adım önde.

GSM operatörü şart değil!

Bize çok uzakmış gibi görünen 3G sistemlerinin, birkaç uygulamasını şimdiden kullanmak mümkün. Söz gelimi, cep telefonumuzdan artık televizyon yayınlarını veya vizyondaki film fragmanlarını, albüm tanıtım kliplerini izleyebiliyoruz. Hatta cep telefonunuzdan şu anda vizyonda olan filmlerin fragmanlarını izleyip beğendiklerinize sinema bileti satın almak gibi bir lükse de sahipsiniz. Peki operatörler cephesinde ne gibi yenilikler var? Sorunun yanıtı sizi şaşırtabilir ama, ülkemizde de Telsim sayesinde birçok televizyon kanalını cep telefonunuzdan geçici bir süre ücretsiz olarak izlemeniz mümkün. Bir de bu işin operatöre bağlı kalmadan olan yanı var ki, halihazırda sunulan hizmet kısıtlı da olsa yakın zamanda çok şey vaat ediyor.

Telsim’in televizyon yayını

Uzun zamandan beri merak ve ilgiyle beklenen bu uygulamayı artık cep telefonunuzdan Telsim hattınız üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz. Birçok televizyon kanalını alabilen bu yayınla kesintisiz bir film bile izleyebilirsiniz. Hatta şu şekilde söylemek daha doğru olabilir: Şarjınız bitene kadar istediniz kanalı ve programı kesintisiz izleme şansına sahipsiniz.

Servisten faydalanmanın yolları: Öncelikle tahmin edebileceğiniz gibi bu iş için uyumlu bir cep telefonuna sahip olmanız gerekiyor. Bunun da tek bir yolu Nokia telefon sahibi olmaktan geçiyor. Bu yayınları Nokia’nın bazı modellerinde bulunan Real One Player sayesinde izleyebiliyorsunuz. Burada bir haksızlık olduğu gayet açık, ancak bu hizmet Real One Player’a bağımlı olduğu için Telsim yayınları yalnızca Nokia N-Gage, Nokia 7650, Nokia 3650 ve Nokia 6600 modellerinde izleyebileceğinizi belirtiyor.

Telsim aboneleri, wap sitesine bağlanmak için telefonlarının mesaj bölümünden “video” yazarak 7070’e mesaj yollayabilirler. Hemen ardından telefonlarına gelecek olan wap sitesi bağlantısına tıklayarak ana sayfaya bağlanmak mümkün. Eğer size gelen mesajı silmezseniz, sürekli olarak aynı mesaj üzerinden bağlantıya tıklayarak siteye bağlanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları