Güneş Sistemi'ni ve onu oluşturan gezegenleri daha önce hiç böyle görmediniz

Güneş Sistemi'ni ve onu oluşturan gezegenleri büyüleyici bir şekilde karşımıza getiren bu video, daha önce görme imkanı bulamadığımız pek çok detayı da açıklamayı başarıyor

Güneş Sistemi'ni ve onu oluşturan gezegenleri daha önce hiç böyle görmediniz

Güneş Sistemimizi oluşturan öğelerin inanılmaz çeşitliliğini gerçekten anlamak veya en azından anlamaya başlamak için bazen Twitter'da bir animasyonla karşılaşmamız gerekir. Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) gezegen astronomu James O'Donoghue de işte bu noktada devreye giriyor.

O’Donoghue, Ceres cüce gezegeniyle başlayan ve en son Güneş'i de ekrana alana kadar uzaklaşan, Dünya’nın da aralarında bulunduğu Güneş Sistemi nesnelerinin boyutlarını, dönme hızlarını ve eksen eğimlerini gösteren kısa bir animasyonu tweet'ledi. Ayrıca aynı videonun biraz daha kaliteli bir sürümü de YouTube'da bulunuyor.

Güneş Sistemi'ndeki her şeyin göreli boyutunu bilseniz bile, Jüpiter ve Güneş'in görüş alanına girdiği o önemli noktayı veya Jüpiter'in Dünya'ya göre ne kadar hızlı döndüğünü asla tam olarak fark etmemiş olabilirsiniz. Bu dönen küreleri izlemek için biraz zaman ayırmanızı öneririz. Video sadece 45 saniye uzunluğunda, ancak birkaç kez izleyebileceğiniz kadar büyüleyici. Şimdiden 15 milyondan fazla görüntülemeye ulaştı.

Boyutlar, eğimler ve dönüşlerin tümü bu videoda ölçekli olarak karşılaştırılıyor, ancak tahmin edebileceğiniz gibi gerçek konumlarında bulunmuyorlar. Gördüğünüz tüm gezegenler ve yıldızlar, aynı videoya sığacak şekilde birbirine yaklaştırılmış.

Animasyonun arkasındaki bazı sayıları bilmek istiyorsanız... Kendi gezegenimiz 12.742 kilometre genişliğinde. Jüpiter ise 139.820 kilometre çapa, yani 10 kattan daha büyük bir çapa sahip.

Güneş'in çapı yaklaşık 1,39 milyon kilometredir, yani çap olarak Jüpiter'den yaklaşık 10 kat daha büyük ve Dünya'dan 100 kat daha büyüktür. Başka bir deyişle, Güneş'in içine yaklaşık bir milyon Dünya sığabilir…