Giant Magellan: Dünya'nın en büyüğü geliyor!

Dünya'nın en büyük teleskobu, Uzay hakkında birçok bilinmeyeni aydınlatmak için geliyor!

Dünya'nın en büyüğü geliyor!

Yaklaşık olarak 10 yıl süren bir planlamanın ardından, Giant Magellan Teleskobu'nun inşası başlamış durumda. Kuzey Şili'deki dağların yüksek bir noktasına kurulan GMT, şu ana kadar inşa edilen en büyük optik teleskop olma özelliğini taşıyor ve ana optikleri 7 ayrı 8.4 metre çapında aynadan oluşuyor. Bu aynalar, günümüzdeki en büyük optik teleskobun 6 katı ışığı, Hubble'ın çektiklerinin 10 katı daha keskin fotoğraflara odaklama yeteneğine sahipler.

Giant Magellan Observatory'nin yöneticisi Patrick McCarthy'nin söylediği üzere, "ne zaman biri yeni bir teleskop inşa etse, evren hakkında hiç beklemediğimiz yeni bir şey daha öğreniyoruz."

Yeni uzay tabanlı, James Webb Uzay Teleskopu gibi, teleskoplarla beraber çalışacak olan GMT, astronomların zamanda daha da geriye bakarak, evrenin ilk 100 milyon yılı içerisindeki erken galaksilere ve yıldızların doğumunu incelemelerine imkan tanıyacak.

McCarthy'nin söylediğine göre Hubble, evrenin 2 ile 5 milyar yaşları arasında nasıl geliştiğini gösterdi ve erken evrenin en ilginç görüntülerinden bazılarını sundu. "Şimdi ise daha geriye bakarak, en baştaki yapıların oluşumlarını, evrenin bir gaz denizinden yıldızlar ve galaksilere dönüşmesini görebileceğiz."

GMT'nin bir diğer amacı da, yakın yıldızların çevresinde yörüngelere sahip olan gezegenleri incelemek olacak.

Okuyucu Yorumları