Gizemli PC sorunlarına cevaplar!

Bilgisayarda hepimizin sıkça karşılaştığı sorunlar, kafamıza takılan sorular ve cevapları burada...

Gizemli PC sorunları çözüldü!

Bilgisayar sorunları ve merak edilen sorular, bir bilgisayar sahip olmanın kaçınılmaz sonuçlarından. Hemen hemen her bilgisayarın farklı bileşenlerden, uygulamalardan ve çevre birimlerden oluşması, bu sorunları daha da gizlemli bir hale getirebiliyor. Bu yazımızda en sık rastlanan PC sorunlarını ve cevaplarını sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Bilgisayarım neden gıcırtı sesi çıkartıyor?

Birçok nedeni olabilir, ancak genelde bunun iyi bir haber olmadığını söyleyebiliriz. Bir fanınızın veya sabit diskinizin ölmek üzere bir durumda olması muhtemeldir. Sabit diskinizi hemen yedeklemek çok yerinde bir davranış olacaktır.

"X" programı neden Windows ile beraber açılıyor?

Windows, bilgisayarı açtığınızda çalışacak yazılımların bir listesini tutar. Bu programların bazılarının (antivirüs gibi) açılışta çalışması faydalıdır, ancak birçoğu gereksizdir ve sisteminizi yavaşlatabilir. Başlangıç öğelerini incelemek için Windows'un msconfig aracını kullanabilirsiniz.

Windows neden gereksiz programlarla yüklü?

Windows neden gereksiz programlarla yüklü?

Windows neden gereksiz programlarla yüklü olarak geliyor?

Yeni bilgisayarınızın çok sayıda üçüncü parti yazılımla gelmesinde Microsoft'un bir suçu bulunmuyor. Birçok PC üreticisi, bilgisayarlarına yeni oyunların tanıtım sürümlerini ve diğer uygulamaları yükleyerek dağıtıyorlar. Bu tür ön-yüklü yazılımlardan kurtulmak için PC-Decrapifier gibi toplu kaldırma yapabilen bir araçtan faydalanabilirsiniz.

Windows neden bazı dosyaları silmeme izin vermiyor?

Windows, bir dosyayı veya klasörü silmeyi reddettiğinde, öncelikle onu kullanan uygulamayı kapatmanız gereklidir.

Donanım sürücülerimi güncelledim, ama bilgisayarım garip davranmaya başladı. Neden?

Sürücülerinizin son sürümlerini yüklemek, genelde iyi bir fikir de olsa zaman zaman sürücler hatalı olabilir ve performansınızı düşürebilir. Bu durumda sürücünüzü düzgün bir biçimde çalıştığını bildiğiniz bir sürüme geri döndürün.

Ekran kartı gibi sürekli geliştirilen sürücüler dışında sürücüleri güncelleme işlemini ise sıkça tekrarlamanıza gerek yoktur. Sürücünüz düzgün bir biçimde çalışıyorsa, yeni sürücü bir hız artışı veya yeni bir işlev sunmadıkça, onu güncellemeye gerek olmayabilir.

Bu bip sesleri ne anlama geliyor?

Bu bip sesleri ne anlama geliyor?
thumbs.db dosyalarının oluşturulmasına engel olmak için Windows XP'deki küçük resim önbelleğini Klasör Seçenekleri'nden kapatabilirsiniz.

Bilgisayarı açtığımda bip sesleri duyuyorum. Bunlar ne anlama geliyor?

Bu sesler, anakartınıza entegre bir yazılım olan BIOS'dan gelmektedir. Farklı üreticilerin farklı "bip kodları" bulunmaktadır. Bu seslerin ne anlama geldiğini www.bioscentral.com (İngilzce) web sitesinde bulabilirsiniz.

Dijital resimlerin bulunduğu klasörlerde genellikle Thumbs.db diye bir dosya görüyorum. Bu dosya ne işe yarar, silebilir miyim?

Thumbs.db, Windows XP'nin bir sistem dosyasıdır ve küçük resimleri depolar. Bu dosyalardan kurtulmak için Windows'un ayarlarını değiştirebilirsiniz.

Adobe Reader ve Java neden bu kadar sık güncelleniyor? Buna izin vermeliyim?

Adobe ve Java güncellemelerinin çoğu, bu yazılımlardaki güvenlik açıklarını kapatmaya yöneliktir. Dolayısıyla bu güncellemeler izin vermeli veya farklı yazılımlar kullanmalısınız.

Okuyucu Yorumları