Gizli Microsoft hazineleri

Microsoft, yazılımları için sadece servis paketleri ve güncellemeler yayınlamakla kalmıyor; aynı zamanda ek işlevlere sahip çok sayıda ücretsiz program da yayınlıyor. CHIP, Powertoys gibi klasiklerin haricinde birçok gizli hazineyi de sizler için ortaya çıkartıyor.

Gizli Microsoft hazineleri

“Tweakomatic.hta” dosyasını çift tıklayarak çalıştırdıktan sonra ilk olarak Select a manageable component from this list altından bir bileşen seçin ve ardından seçtiğiniz bileşene göre içeriği değişen Select a task category from this list listesinden de görev kategorisini belirtin. Son olarak da Select an individual task from this list altından da yerine getirmek istediğiniz görevi seçmelisiniz. Artık otomatik olarak oluşturulan Script’i çalıştırabilir, kaydedebilir veya değerleri değiştirebilirsiniz. Dikkat! Tweakomatic ile çalışmaya başlamadan önce beraberinde sunulan Read- Me dosyasını okumalısınız. Bu araç ile çalışırken Microsoft’un Tweakomatic için tam garanti ve destek vermediğini de unutmamalısınız.

Office: Gizli dosyalar ve web işlevleri

Microsoft Office paketi için de birçok işlevi ücretsiz olarak kullanabileceğiniz çok sayıda ek program mevcut:

Microsoft, Office belgelerindeki gizli verilerin kaldırılmasına izin veren hizmet programı Gizli Bilgileri Kaldırma Aracı’nın yeni sürümünü kısa süre önce yayınladı. Office XP ve 2003 sürümleri için ücretsiz olarak dağıtılan bu eklenti; otomatik açıklamaları, akıllı etiketleri, eklenen nesneleri, köprüleri, Sık Kullanılanlar bilgilerini ve biçimlendirilmiş metinlerin fon renklerini otomatik olarak kaldırabiliyor. Araç, kurulduğunda kendisini Excel, Powerpoint ve Word’ün Dosya menüsüne Gizli Verileri Kaldır… komutu olarak ekliyor. Araç, temizlenecek olan dosya için yeni bir isim verildikten sonra belge içeriğini kontrol ediyor ve bulduğu şüpheli veya istemediğiniz bilgileri kullanıcının onayını alarak siliyor.

Office’in internete açılan kapısı

Microsoft, Web Components, yani web bileşenleri ile XP ve 2003 için tablo ve grafiklerin internette yayınlanmalarını sağlayan bir Office eklentisi sunuyor. Ayrıca söz konusu web bileşenlerini kullanarak Office paketi kurulu olmayan kullanıcılar da söz konusu bileşenleri yazma korumalı olarak Internet Explorer’da da görüntüleyebiliyor.

Profesyoneller için MS Office

Office 2003 Resource Kit, Office kurulumlarının yönetimi için profesyonel araçlar sunuyor. Ancak bu, normal kullanıcılar için de oldukça faydalı bir paket. Örneğin, Office Converter Pack aracı WordPerfect veya daha eski MS Office versiyonları ile dosya alışverişini kolaylaştırıyor. Ayrıca Office paketinizin eski versiyonlarından güncellenmesi sırasında sorun yaşayacak olursanız Office Removal Wizard yardımcı olacaktır.

Güvenlik: Hırsızların tespiti

Microsoft, Service Pack 2 ile beraber Windows XP’nin güvenliğini bir adım ileriye taşıdı.Ancak güvenliği konusunda kuşkusu olanlar bu araçları da denemeli.

Güvenlik duvarı ve virüs tarayıcısına rağmen kendinizi hiçbir zaman tam olarak güvende hissetmemelisiniz. Arada bir şüpheci olmak size hiçbir şey kaybettirmez ve herhangi bir özel neden olmaksızın arada bir bilgisayarınızı kontrol etmelisiniz.

PortReporter ile port kontrolü

PortReporter aracı “Netstat” komutunu kullanarak ağ bağlantılarınızın hareketlerini kaydeder. Programı, “pr-setup.exe” dosyasını kullanarak sisteminize kurun. Bunun sonucunda bir sistem hizmeti olarak kurulan Port Reporter aracını Windows XP Denetim Masası’ndaki Bilgisayar Yönetimi araçlarından Hizmetler’i kullanarak çalıştırmalısınız. Bu hizmeti çalıştırdıktan sonra kaydedilen aktiviteleri “system32\LogFiles\PortReporter” klasörü altındaki Log dosyasını kullanarak okuyabilirsiniz.

Servis paketi denetleyicisi ve doğrulayıcısı

Microsoft, SPCheck programı ile güncellemeler ve yamaları kontrol ederek Windows’un güncel bir durumda olup olmadığını kontrol eden kullanışlı bir yardımcı sunuyor. Program, bunun için hangi çalıştırılabilir dosyaların, DLL dosyalarının ve sürücülerin kurulu olduğunu kontrol ediyor. İlk olarak kullandığınız işletim sistemi sürümüne uygun olan versiyonunu kurun. Ardından Başlat / Çalıştır komutunu kullanarak Spcheck programını çalıştırın. Bunun sonucunda otomatik olarak “spcheck.rpt” adında bir rapor dosyası oluşturulacaktır.

Çok yeni servis paketlerinde genellikle kurulumun ilk günlerinde belirli sistemlerde uyumsuzluk sorunları yaşanabilir. Bunun sonucunda bir çok kullanıcı sorunsuz bir şekilde çalışan bilgisayarını yeni bir servis paketi ile zora sokmuştur. SPVerify, kullanıcıların bu tür bir durum ile karşılaşmamaları için geliştirilmiş. Bu, servis paketini simüle eder ve kurulum sırasında hangi dosyaların değiştirileceğini gösterir. Ancak güncel SPVerify, maalesef Windows XP için yayınlanan Service Pack 2’yi desteklemiyor.

MS / Kadir Tuztaş
[email protected]

Profesyonel Windows: 200’ün üzerinde kullanışlı araç

Microsoft, Windows XP için bir çok kullanışlı araç hazırlamış ve bunları Resource Kit ve Support Tools adında iki yazılım paketi halinde profesyonel Windows kullanıcılarının hizmetine sunuyor. Microsoft’un Windows XP için yayınladığı bu ek programlar hata tespitinde yardımcı oluyor veya Windows’un bazı noktalardaki eksiklerini tamamlıyorlar. Windows XP kurulum CD’sindeki “Support/Tools” klasörü içerisinde yüzün üzerinde ek program bulunuyor ve bunlar, işletim sisteminin standart kurulumunda makineye yüklenmiyorlar ve bu nedenle sonradan kurulmaları gerekiyor.

Windows XP kurulum CD’nizi sürücüye yerleştirin,Windows gezginini kullanarak Support/Tools klasörünü açın ve Support Tools paketini kurmak için buradaki Suptools.exe dosyasını çalıştırın. Microsoft, profesyonel yardım araçlarını sadece İngilizce olarak yayınlıyor. Kurulum için sadece lisans sözleşmesini kabul etmeli ve tür olarak Complete seçeneğini işaretlemelisiniz. Bu sayede tüm Support Tools, yani destek araçları yüklenecektir.

Windows: Otomatik hata tespiti

Örneğin, ağ problemlerinde gizli olan sorunların izini takip eden “Netdiag” veya bir Windows programı sistemden tamamen kaldırılamadığında kullanabileceğiniz Windows Installer Cleanup Utility, Support klasöründeki kullanışlı araçlardan sadece birkaçı.

Microsoft Server işletim sistemi 2003 için de bunun haricinde Resource Kit adında, yine ek araçlardan oluşan bir program paketi mevcut. Ancak bu program koleksiyonunu isterseniz Windows XP altında da kurabilirsiniz ki, bu da neredeyse 200 adet ücretsiz programa sahip olacağınız anlamına geliyor. Bu programların çoğu, sadece özel sunucu görevleri için geliştirilmiş; ancak masaüstü kullanıcılarının da faydalanabileceği birkaç kullanışlı program da yok değil.

Örneğin, komut satırından çalıştırılan araç “Compress” ile dosyaları sıkıştırırken “Expand” programını kullanarak da söz konusu dosyaları hızlı bir şekilde tekrar eski ve normal boyutlarına döndürebilirsiniz. Tanımlı tüm kullanıcıların kullandıkları sabit disk alanını gösteren “Diskuse” ise kullanışlı bir başka araç.

Ağ ve sistem: Hataların izinde

Telekom’un DSL hizmetini yaygınlaştırması ve son fiyat indirimleri ile beraber kullanıcı sayısının artışıyla bağlantılı olarak şu ana kadar hiç ihtiyaç duymayan kullanıcılar bile ağ ayarları ile uğraşmaya başladılar. Şayet Windows çalışmayı reddederse Microsoft’un yayınladığı hata tespit araçlarından yardım alabilirsiniz. Örneğin, “Netstat” programı bilgisayarınızda o anda hangi ağ bağlantılarının etkin olduğunu gösterir.

Bu program, standart Windows kurulumunun bir parçası olduğu için daha sonra özellikler yüklemenize gerek yok. Çalıştırmak için Başlat / Çalıştır komutu ile ekrana gelen penceredeki Aç kutusuna “netstat” yazın ve Tamam düğmesine tıklayın. Örneğin, dışarıya bağlantı kuran veya sisteminizde bir dinleme bağlantı noktası oluşturan çalıştırılabilir dosyaları görmek için “netstat –b” ifadesini kullanabilirsiniz. Bu sayede bağlantı kurulan IP adresini ve hangi programın bağlantı kurduğunu da görebilirsiniz.

Ağ bağlantılarının kontrolü

Şayet ağ bağlantınız açıklayamadığınız nedenlerden ötürü zaman zaman kesiliyorsa veya ağınızın hızının olması gerekenden daha düşük olduğundan şüpheleniyorsanız Netdiag aracını mutlaka denemelisiniz. Bu program, ağ yapılandırmanızın zayıf noktalarını tespit etmek için bir grup test uygular. Bunun için Default Gateway veya DNS parametreleri gibi her bir ağ kartı için ayarlanmış değerler tek tek kontrol edilir. Netdiag hakkında daha ayrıntılı bilgi için beraberinde gelen HTML biçimindeki yardım dosyasına göz atabilirsiniz.

Mavi ekran nedenlerinin tespiti

Windows XP, ciddi sorunlar karşısında çöker ve bunun sonucunda üzerinde karmakarışık bilgiler bulunan mavi bir ekran görüntüler. Eğer Windows bu tür bir durumla çok sık karşılaşıyorsa standart olarak sistemin yeniden kurulumu yoluna gidilir. Ancak Windows XP’nin yeniden kurulumu da her zaman kesin bir çözüm olmayabilir.

Windows’un söz konusu şifrelenmiş mavi ekranları ile ne söylemeye çalıştığını öğrenmek isteyenlerin bir Kernel Debugger, yani çekirdek yorumlayıcısına başvurmaları gerekiyor. Bu profesyonel araç yardımıyla, karşılaşılan bir mavi ekran sonucunda Log dosyasına kaydedilen hafıza görüntüsünü analiz edebilirsiniz. Windows XP için ücretsiz olarak yayınlanan bu kapsamlı programı eCHIP’ten yükleyebilirsiniz.

Otomatik performans artışı

Tweakomatic; Windows, Internet Explorer ve bunlar güvenlik alanlarını okur ve daha sonra Script dosyaları olarak kaydeder. Bu sayede mükemmel bir şekilde yapılandırılmış bir bilgisayarın ayarlarını, rahatlıkla başka bir sisteme taşıyabilirsiniz. Bu araç, ilgili belgelerin saklandığı bir veritabanı olan “Tweakomatic.mdb” ve bunun kullanıcı arayüzü görevini yerine getiren “Tweakomatic.hta” adında iki dosyadan oluşuyor. Tweakomatic’in çalışabilmesi için her iki dosyanın da aynı klasörde olmasına dikkat etmelisiniz.

Windows: Ağ ve sistemdeki hataların nedenlerinin tespit edilmesi ve ayarların taşınması için Script dosyalarının hazırlanması

Office: Belgelerin içindeki gizli bilgilerin silinmesi, tablo ve grafiklerin web bileşenleri ile internette yayınlanması ve profesyonel Office araçları.

Güvenlik: Portlardaki tüm faaliyetlerin kaydedilmesi, sistemin güncelliğinin ve servis paketinin dosyalarda yapacağı değişikliklerin önceden tespit edilmesi.

Mıcrosoft’un yayınladığı ücücretsiz araçlar tabii ki bir sır değil ancak yazılım devinin pek açık olmayan web sitesinin sayfaları arasında gözlerden uzak kalıyorlar. CHIP olarak Microsoft’un web sayfasını sizler için inceleme altına aldık ve günlük çalışmalarınızı oldukça kolaylaştıracak olan araçları su yüzüne çıkarttık.

Okuyucu Yorumları