Gizli sörf: Hak mı, değil mi?

ABD'de yaşanan bir olay, internette kimlik gizlemenin bir hak olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi

Gizli sörf tartışması!

ABD'nin Teksas eyaletinde yaşayan Mark ve Rhonda Lesher çifti zor günler geçiriyor. Bir avukat olan Mark ve bir güzellik salonu sahibi olan Rhonda'nın sorunları ise, bir internet sitesinde aleyhlerine çıkan yorumlar. 2008 yılında bir müşterisinin cinsel taciz suçlamasında mahkeme önünde aklanan Mark, eşi Rhonda hakkında bir internet sitesindeki bir grubun yorumları yüzünden insanların kendilerini birer suçlu gibi görmesinden dolayı toplumdan dışlandıklarını iddia ediyor.

Bu duruma bir son vermek isteyen çift, internet sitesinde kimlikleri gizli olarak Mark ve Rhonda hakkında 70 farklı başlık altında 1700'ü aşkın yorum yapan 178 kullanıcıya dava açmak için kolları sıvadı. Mahkemeye baş vuran çiftin avukatı, savunması ile yargıcın site sahiplerinin kullanıcıların kimliklerini mahkemeye sunmasını talep etmesini sağladı. Fakat bu uygulama ABD yasalarına göre geçerli değil. Yine de site sahipleri yargı ile ters düşmemek için bahsi geçen yorumları incelemeye aldılar ve Lesher çiftinin mağdur olduğuna ikna olurlarsa mahkemeye bilgileri ileteceklerini ifade ettiler.

CHIP Online yorumu:
Bu dava, internette kimlik gizlemenin hak olup olmadığı sorusunu bir kez daha gündeme getirmesi açısından önemli. ABD yasalarına göre bu bir suç değil; tam tersine bir hak. Eğer gizli kullanıcı bilgileri mahkemeye sunulursa, bu durum yeni bir tartışmanın yaşanmasına neden olabilir: Gizli kullanıcı bilgileri bir davayı aydınlatmak için açıklanabilir mi; yoksa bu durum kullanıcının hakkını elinden almak anlamına mı gelir?

Okuyucu Yorumları