Gmail yine yenilik peşinde

Google'ın Gmail için düşündüğü yenilikler bitmek bilmiyor: İşte internet devinin yeni planı...

Gmail yine yenilik peşinde

E-postalarını düzenleyen insanlar genelde postaları farklı klasörlere koyup ayrıştırmaya alışkınlar. Gmail kullanıcılarının ise böyle bir seçeneği yok. Google, etiket sisteminin daha kullanışlı olduğunda ısrarcı. Bu ısrarının sebebi ise gayet basit, etiketler esnek ve birden fazla etiket yapıştırıldığı zaman her şeyi kolayca görmek mümkün. Klasör sisteminde ise kullanıcı birden fazla özelliğe sahip postaları klasörlerden birini seçerek ona atmak zorunda. Tekrar o postayı aradığında ise yanlış klasöre bakarak bulamaması veya en azından vakit kaybetmesi mümkün.

Aslında dosyalarımızı klasörleme alışkanlığı bize bilgisayarın karanlık çağlarından kalan bir miras. DOS altındayken de dosyalarımız klasörler altındaydı, Windows altındayken de böyle. İşte bu yüzden biz de hala bu kafada hareket ediyoruz; çünkü alışkanlıkları korumak bize yeni ve daha yararlı alışkanlıklar edinmekten daha kolaymış gibi geliyor.

Gmail'den yepyeni bir etiket sistemi

Gmail'den yepyeni bir etiket sistemi

Google bu konuda ısrarcı ama bununla birlikte etiket sistemini geliştiriyor. Bunun temel sebebi kullanıcıların klasörlere ihtiyaç duymayacağı kadar iyi bir sistem oluşturmak. Gmail Ürün Menajeri Todd Jackson da röportajında "Gmail'ın etiket özelliğini geliştirmek istiyor ve bunun için çalışıyoruz. Amacımız insanların e-postalarını düzenlemelerini daha kolay hale getirmek" diyor.

Peki yeni etiket sisteminin özellikleri neler? Etiketler arayüzde daha önemli bir yer tutuyor. Kendilerine ait ayrı bir bölüm yerine sol tarafa, chat kısmının üzerine ve gelen kutusundaki bağlantılara daha yakın yer alıyor. Bununla birlikte araştırma labaratuarından bir türlü çıkmayan, etiketleri sağ tarafa yerleştirme seçeneğinden de tamamen vazgeçiyor. Bunun üzerine bir de etiketlerin az kullanılanlarını "More" bağlantısı altında saklama imkanı sunuyor. Ayrıca mesajları etiketlere sürükleyip bırakma seçeneği eklenmiş. Etiketlerin görüntüleriyle de oynanarak yapışkan notlara benzemeleri sağlanmış.

Bakalım Gmail kullanıcıları bu gelişmelerden hoşnut kalacak mı; yoksa klasör isteği devam mı edecek.

Okuyucu Yorumları