Gogle'dan Küba'ya Hızlı İnternet Müjdesi!

İnternet konusunda oldukça geri kalan Küba, Google ile imzaladığı yeni anlaşma sonrasında bu durumu düzeltecek gibi görünüyor!

Gogle'dan Küba'ya hızlı internet

Google, Küba'nın telekom tekeli ETECSA ile yeni bir anlaşma imzalayarak iki ağ arasında bedelsiz bir bağlantıya izin verdi. Bu anlaşma ile beraber Küba'nın internet hızı artacak ancak anlaşmanın tam olarak bedavaya yapıldığı söylenemez. Küba'nın öncelikle yeni bir deniz altı fiber optik kablo döşeyerek bir Google "varlık noktasına" bağlanması gerekecek ve bu da yıllar sürebilir.

Fiber optik kablo yerleştirildikten sonra Kübalı vatandaşlar Google sunucularındaki içeriklere daha hızlı bir şekilde ulaşabilecekler ve Küba hükumeti de masraflarını düşürmüş olacak. Şu anda ETECSA'nın YouTube, Google Maps ve Google.com gibi sitelere erişmek için üçüncü parti ücretleri ödemesi gerekiyor.

Google ve Küba'nın iyi bir ortak çalışma geçmişi olduğu söylenebilir. ABD-Küba ilişkileri iyileşmeden önce bile Google, ülke içinde Chrome'u bedava bir şekilde kullanılabilir yapmıştı. 2016 yılında Başkan Obama, Google'ın Küba'ya internet götürme planlarından bahsetmişti. Ondan kısa bir süre sonra da Google, yerel sunucular kurarak hizmetlerini hızlandırmıştı. 2017 yılında da Google, ada ülkesinde aktif olan ilk yabancı internet firması olmuştu.

Küba'nın yerel internetini ilk olarak 2016 yılında test ettiği ve geçtiğimiz yaz mobil interneti kullanmaya başladığı düşünülürse, ülkenin göreceli olarak kısa sürede büyük bir mesafe kat ettiği söylenebilir. Yeni fiber optik kablo için henüz önerilen bir zaman dilimi olmasa da, projenin başlaması için gerekli detaylar ile ilgilenecek bir mühendis ekibi de anlaşmaya dahil edilmiş durumda...

Okuyucu Yorumları