Goo.gl URL Kısaltma Hizmeti Kapatılıyor!

Google'ın URL kısaltma hizmeti, yerini farklı bir teknolojiye bırakmak üzere kapatılıyor!

Goo.gl yolun sonuna geldi

Google, URL kısaltma hizmeti goo.gl'yi kapatmak için yeni bir adım daha attı. Hizmet, 2009'dan bu yana uzun web adreslerini kısaltmakta kullanılan popüler siteler arasındaydı.

Google'dan mühendis Michael Hermanto'nun yaptığı açıklamaya göre isimsiz kullanıcılar ve hizmeti daha önce hiç kullanmamış olanlar, 13 Nisan'dan itibaren goo.gl konsolu üzerinde yeni bağlantılar oluşturamayacak. Google'ın URL kısaltma API'sına erişim ise sadece 30 Mart ve öncesinde oluşturulmuş projelerde mümkün.

Bununla birlikte mevcut kullanıcılar, 13 Nisan'dan sonra goo.gl konsolu üzerinde kısa bağlantılar oluşturmaya ve analiz verilerini görüntülemeye 30 Mart 2019'a kadar devam edebilecekler. Kullanıcıların bu analiz verilerini CSV biçiminde indirmeleri mümkün olacak. 30 Mart 2019'da ise goo.gl konsolu resmi olarak kapatılacak.

Eski Bağlantılar Çalışmayı Sürdürecek

Google'ın açıklamasına göre mevcut goo.gl bağlantıları, hizmet önümüzdeki sene kapatıldıktan sonra da çalışmayı sürdürecek.

Goo.gl'nin kapatılması, firmanın Firebase Dynamic Links'e (FDL) geçiş sürecinin bir parçası. FDL, kullanıcıları web'de, iOS'ta, Android'de veya web uygulamalarında "derin bağlantılar" yoluyla sizi herhangi bir noktaya ulaştırabiliyor. Mobil cihazların, uygulamaların ve dijital asistanların kullanımı arttığından, Google web tabanlı URL kısaltıcılardan uzaklaşmak istiyor.

Firma, kullanıcılarına FDL veya Bitly, Ow.ly gibi kısa bağlantı oluşturma hizmetlerini kullanmalarını tavsiye ediyor.

Okuyucu Yorumları