Google 15 yaşında ve aslında "yeni başlıyor"

15 senede aramaların vazgeçilmezi haline gelen Google, doğum gününde bile boş durmuyor!

Google'dan değişime devam!

15. yaşını kutlayan Google, bize hizmet vermeye başladığı günden bu yana evrimleşti ve internetin gelişimiyle beraber sayısız işlev sunmaya başladı.

1998'de internete girmek şimdiki kadar kolay değildi, önce bilgisayarımızın başlamasını beklememiz, sonra çevirmeli modemi internete bağlamakla uğraşmamız gerekiyordu. Kurduğumuz 36K'lık veya 56K'lık yavaş bağlantı ve web'in o zamanki hali, son derece basit bir Google arayüzünde çeşitli anahtar kelimeler aratmamıza izin veriyordu.

Arama motorunu ve hizmetlerini hiç boş durmadan sürekli geliştiren Google ise bugün son olarak Knowledge Graph gibi gelişmiş işlevler sunuyor. Bu işlev, henüz Türkçe sorulara cevap veremese de İngilizce soruları ustalıkla cevaplayabiliyor. Mesela tereyağı ile zeytinyağını karşılaştırmak için "Compare butter with olive oil" yazmanız yeterli, karşınıza ikisinin besin değerlerini gösteren bir tablo geliyor.

Google, onunla iletişim kurup konuşmamızı istiyor. Henüz bu noktaya ulaşmamış olsak da buna yakın olduğumuzu söylemek mümkün. Örneğin Nexus 7'ye size "zeytin almayı hatırlatmasını" söyleyip, mağazaya girdiğinizde otomatik olarak bu konuda uyarı almanız mümkün. iPhone ve iPad için önümüzdeki haftalarda yayınlanacak yeni Google Search ile cihazlarınız arasında uyarılar almanız mümkün hale gelecek.

Google'ın en son yenilikleri arasında Google Search'ün telefon ve tabletler arasında birbiriyle daha tutarlı, temiz, dokunmatikler için optimize edilmiş arayüzü var. Google'dan Amit Singhal henüz işe yeni başladıklarını, bizden Google Search'e zor sorular sormamızı ve Google'ı geliştirmek üzere onları zorlamamızı istiyor.

Google'ın gelişimi gerçekten etkileyici. Yazılım devinin yakın gelecekte bizer için neler hazırladığını merakla bekliyor olacağız...

Okuyucu Yorumları