Google'a ceza: Türkiye yalnız değil!

Önce biz, şimdi de onlar: Vergi ödemesi için Google'ın yakasına yapışan sadece Türkiye değil...

Türkiye yalnız değil!

Google, İngiltere'yi 1.6 milyar sterlinlik vergi matrahı üzerinden saptırma yapmakla suçlandı.

Google İngiltere'de vergi ödüyor ödemesine ama bu İngiliz bankalarında tuttuğu paranın faizinin vergisi. 140.000 Poundluk faiz üzerinden ödenen vergi bir yana, denizaşırı konumu sebebiyle 450 milyon poundluk İngiltere gelirinin vergisini ödemiyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de de gündeme gelen Google'a vergi cezası, şimdi İngiltere'de de gerçekleşebilir. Türkiye'de yasal mevzuata tam uyulmadığı için Google açık verirken, İngiltere'deki durum daha kitabına uygun. Google'ın Avrupa merkezi İrlanda Dublin'de yer alıyor. Dublin, düşük vergi oranlarıyla yabancı yatırımcıların gözdesi olmuş durumda ve Google da gelirlerini Dublin üzerinden aktarıyor.

Vince Cable'ın yöneticilerinden Lib Dem, Google'ı özellikle de kriz zamanında sosyal sorumluluk göstermemekle ve hak gözetmemekle suçluyor.

Hükümet değişimi etkiler mi?

Hükümet değişimi etkiler mi?
Google bir yılda yaklaşık 18.000 TL bağış yapmış

Arama devi Google'ın İngiltere'de 770 çalışanı var ve toplam gelirlerinin yüzde 13'ünü İngiltere'den elde ediyor.

Sunday Times'a göre Google, vergileri Dublin üzerinden az ödemesiyle ilgili eleştirileri daha önce de atlatmıştı. Ayrıca Tory Party ile olan yakın bağlantılarının da hükümet değişimi durumunda Google'ın ödediği vergiyi değiştirmeyeceği konuşuluyor.

Google'a yöneltilen eleştiriler arasında, kendi çapındaki şirketlere göre komik bir yardım fonu ayırdığı da yer alıyor. Google geçen yıl hayır işlerine sadece 5.662 pound bağışlarken, İngiliz çalışanları ortalama 90.000, en iyi ücret alan direktörü ise 1.1 milyon pound alıyor.

Krizin ağırlığı hissedildikçe devletler de Google gibi devlerin gelirlerine ve kendi ülkelerinde kazanılan paralar üzerinden daha fazla vergi istiyor. Google'ın yasal mevzuattan faydalanarak daha az vergi ödemesi göze daha da batıyor ve eleştiriler şiddetleniyor.

Okuyucu Yorumları