Google'a güven olur mu?

Google, hakkınızda herkesten daha çok şey biliyor olabilir: İşte işin görünen ve görünmeyen yüzleri.

Google'a güven olur mu?

San Fransisco'da gerçekleşen mini bir konferansta Google'dan Vint Cerf konuştu. Wall Street köşe yazarı Walt Mossberg ile açık mobil ağlar üzerine konuşulurken, konu Google'ın topladığı kişisel bilgilere geldi.

Google'ın diğer hizmetlerine girmek için Gmail hesabıyla giriş yapmak gerekiyor ve kullanıcılar internette gezerken yaptıkları her şeyi Google'a bildirmiş oluyor. İşte bu konuda endişelere karşılık Cerf, Google'ın sörfçünün kimliğini bilmediğini söylüyor. Ancak gazeteciler sözü burada bırakmıyor ve Google'da arama yaparken Gmail hesabının göründüğünü ve kullanıcının kimliğinin belli olduğunu belirtiyor.

Buna karşılık Cerf bu durumda bile Google'ın kullanıcının kimliğini bilmediği konusunda ısrarcı. Gmail hesabının kullanıcının seçtiği bir isim olduğunu, ellerinde sadece hesap ile ilişkilendirilmiş bilgilerin bulunduğunu belirtiyor. Kısacası Cerf, Google'ın tek ilgilendiğinin davranışsal analiz olduğunu, kişisel bilgiyle ilgilenmediklerini belirtiyor.

İşin görünen ve görünmeyen yüzleri

İşin görünen ve görünmeyen yüzleri
Google Ip adresinin peşini bırakmıyor

Ancak bütün bu açıklamalar Google'ın kullanıcılar ile ilgili ne bildiğini tam olacak açıklamıyor. Posta hesabında bulunan ve Google tarafından reklam amaçlı taranan e-postaların içeriğinden kişinin kimliğini tespit edilmesinde kullanabilecek veriler, sörf alışkanlıkları ve çok daha fazlası kullanıcıların aklının bir köşesinde yatan korkular. Google'da çalışanlar kullanıcıları bilmeseler de sunucularda toplanan veriler çok büyük miktarda ve ilişkilendirildiklerinde ortaya pek çok özel bilgi çıkabilir.

Google kullanıcılar Gmail'dan çıktıktan sonra da IP adresini takip etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yeni Dashboard hizmeti ile ilgili haberinde bu verileri nasıl görebileceğinizi belirtmiştik. Ancak IP adresiniz ile ilişkilendirilen veriler birbirinden ayrılmıyor. Comsumer Watchdog'dan John Simpson bu kontrol panelinin göstermelik olduğunu söylüyor. Çünkü Google IP adresini 9 ay sonra kısmen siliyor, o da 8 bitlik ve tek işlemle kurtarılabilecek bir veri. Bu esnada daha fazla veri toplanıp biriktiriliyor.

Okuyucu Yorumları