Google'a karşı dev "kitap ittifakı"

Google'a karşı kurulan "Açık Kitap İttifakı"na, başta Microsoft olmak üzere 3 dev isim daha katıldı.

Google'a karşı dev ittifak!

Google'un sanal kütüphane girişimini engellemek üzere kurulan Açık Kitap İttifakı'na katılan Amazon, Microsoft ve Yahoo, internette yayımlanan pek çok telifli yazılı eserin temsil ve dağıtım tekeli peşindeki Google'a karşı hukuki ve kültürel mücadeleye destek verecek. İttifakın içindeki şirketlerden biri olan Internet Archive'in yönetimi de, Google'a ait 'Book Rights Registry'nin (BRR- Telif Hakları Birliği) yaptığı anlaşmalarla rekabet kurallarını ihlal ettiğini ve tekelleşme yoluyla herkese açık olan kültürel zenginliğe darbe vurduğunu iddia etti.

Geçtiğimiz yıl iki yayıncı firma ve yazarları tarafından, 'telifli eserlerin taranıp dijital olarak internette izinsiz yayımlanması'nı gerekçe göstererek Google'a dava açmıştı. Firma ve yazarlarla uzlaşmaya giderek 125 milyon dolar yatırımla Book Rights Registry'nin kurulmasını kabul eden Google, bu sanal arşiv sistemi ve kütüphaneye kaydolup eserlerini yayımlayan yazar ve firmalara gelirin yüzde 70'ini vermeyi kabul etti. Uzlaşma şartları ilk bakışta Google'a bir ceza gibi görünse de pek çok yazar ve yayınevinin sisteme dahil olmasıyla BRR dev bir sanal kütüphane haline geldi.

Tekelci pazarlama

Tekelci pazarlama

İttifakın desteklediği Internet Archive'ın kurucusu Brewster Kahle, Google'ın yazılı eserleri sanal alemde barındırma ve okutturma tekeli kazanması halinde insanlığın tüm yazılı birikiminin tekelci bir pazarlama mekanizmasının parçası olacağını iddia ediyor. Tekelleşmeye çalışma ve kültürel risk yaratma iddialarını reddeden Google, BRR sayesinde basılmayan veya baskısı tükenmiş yüz binlerce eserin okuyucuya ulaştırıldığını ve yazarına para kazandırdığını savunuyor.

1.5 milyon kitap tarandı
Google'un sanal kütüphane girişimine karşı çıkan rakip kuruluşlardan Internet Archive ise, kâr amacı gütmeyen bir sanal kütüphane girişimi olarak Google'ın karşısında duruyor. Bugüne kadar 1.5 milyon kitabı tarayan kuruluş, bunları ücretsiz olarak sanal ortamda okuyuculara sunuyor. Bu gidişatı önlemek üzere güçlerini birleştirip bir yandan hukuki diğer taraftan teknik mücadeleye başlayan Microsoft, Amazon ve Yahoo, Google'ın internette kütüphane sisteminin tekelleştirmesini önlemeyi hedefliyor. Google'ın yaptığı anlaşmalar aleyhine şimdiden New York Güney Bölgesi ticaret mahkemesinde dava açılmış durumda.

Hürriyet

Okuyucu Yorumları