Google'a rakip Wikipedia'dan geldi

Dün resmi olarak yayına başlayan Wikia Search, kullanıcıların katılımıyla büyümeyi planlıyor.

Açık arama motoru

Wikipedia kurucusu Jimmy Wales'in 2005 yılında duyurduğu Wikia Search isimli arama motoru resmi olarak kullanıcıların hizmetine girdi. Alpha aşamasındayken bile düşünülenden çok daha fazlasını vaat eden yeni arama motoru, gelişmiş inkeksi ve sunduğu ilginç özelliklerle birlikte, Salı gününden beri yayında.

Wikia Search arama motorunun altında yatan temel fikir, Wikipedia'da da olduğu gibi bir topluluk oluşturmak ve kullanıcıların arama sonuçlarına etki etmelerini sağlamak. Wikia Search ile arama yapanlar, çıkan sonuçları edit edebiliyor, silebiliyor, sıralayabiliyor ve hatta sonuçlar üzerinde yorum bile yapabiliyor. Yeni sonuçların indekse eklenmesi bile topluluk üyelerinin sorumluluğunda...

Sitenin yeni Ajax arayüzü, kullanıcıların tüm bu işlemleri yapmasını sağlıyor. Açık kaynağa verdiği önemle bilinen Wikipedia kurucusu Wales için önemli olan ise arama motoru arkasındaki algoritmaların gizli kalmaması, her kullanıcı tarafından rahatlıkla görülebilmesi.

Şimdilik 30 milyon sayfadan oluşan Wikia Search indeksini Google gibi arama motoru devleri ile karşılaştırmak tabii ki mümkün değil. Ancak bugün Dünyanın en büyük ansiklopedisi konumuna galen Wikipedia'nın ilk başta sadece tek bir sayfa olduğunu da unutmamak gerekiyor. Eğer Wikipedia'da olduğu gibi Wikia Search'te de topluluk oluşturma fikri gerçeğe dönüşürse, yeni arama motoru Google'ın tahtını sarsacak kadar bile güçlenebilir.

Wikia Search'ü bekleyen büyük tehlike ise, yine katılıma açık olmasından kaynaklanıyor. Eğer Wikipedia'da yakalanan samimiyet yakalanamazsa, arama motorunun spam gibi istenmeyen girişlerle dolması da kaçınılmaz. Ama önümüzde duran Wikipedia gerçeği, Wikia Search için de umutlu olmamızı sağlıyor.

Wikia Search'e ulaşmak için tıklayın.

Okuyucu Yorumları