Google'a toz yutturan müthiş teknoloji...

Google dünyanın haritasını bisiklet ile çıkartmaya çalışırken, onlar teknolojinin "dibine vuruyor."

Google'a toz yutturdular!

Google'ın Street View takımı sokaklarda arabalarla, bisikletlerle turlayıp fotoğraf çekiyorlar ve şehirleri modelliyorlar.

Navteq'in kullandığı teknolojiyle kıyaslandığı zaman, Street View takımının kullandığı teknoloji oldukça geri kalıyor. Navteq için bu işin mucidi de denebilir, en son sergiledikleri aracın üzerinde dev bir kaide içerisinde 7 kamera ve 64 lazer yer alıyor. Her tarafa lazer saçarak ilerleyen bu araç, dört bir yanını 3D olarak modelleme yeteneğine sahip.

Volkswagen Jetta
'nın üzerine monte edilen bu dev taretin saçtığı lazer ışınları zararlı değil. 12 Megapiksellik panoromik bir kamera ve farklı yönlere doğrultulmuş 6 ek kamera ise öncelikle tabelaları algılamak için yerleştirilmiş.

Lazer taret!

Lazer taret!
İşte elde edilen 3D model

Bu aracın en önemli özelliği üzerindeki lazer, her açıya ayarlanabilen ve hızla dönen bu lazer kullanılarak 360 derece görüntüleme yapılıyor. LIDAR denilen bu lazer radar, her saniye 1.2 milyon nokta ver kaydediyor.

Bu teknoloji sayesinde normal kameralar ile kaydedilemeyen detayda yer şekilleri taranabiliyor. Bu veriler bilgisayara aktarılarak inanılmaz hassasiyette haritalar oluşturulabiliyor.

Araç yolculuk ederken köprü altı geçişlerindeki yükseklik limitleri bile otomatik olarak ölçülmüş oluyor. Böylece bu sayfada gördüğünüz gibi detaylı 3D modeller elde ediliyor.

Navteq, Nokia'nın sahip olduğu bir şirket ve ilk GPS uydular yörüngeye yollandığından bu yana harita yapıyor. Halen navigasyon alanında dev bilgi hazinesinden pek çok kurum faydalanıyor.

İşte detaylı bir görsel

İşte detaylı bir görsel
Navteq LIDAR

Navteq'in lazer taretli modelleme aracı, 360 derece hassas tarama yapıyor.

Okuyucu Yorumları