Google, Apple, Facebook ve Amazon ne peşinde?

Teknoloji liginin dört büyük oyuncusunun, Google, Apple, Facebook ve Amazon'un yeni planları...

Dört büyükler neyin peşinde?

Arama motorları, sosyal medya kapışmaları artık geride kaldı. Teknolojinin büyük devleri artık çok daha başka projelerin peşinde. Geleceği şekillendirecek bu projeler aynı zamanda hayatımızın önemli birer parçaları olacak. Peki acaba, yakın geleceğin yeni teknolojik mucizesi ne olacak? Akıllı ev otomasyonu mu, giyilebilir bilgisayarlar mı yoksa sanal sosyal ağlar mı? Ya da belki çok başka, sürpriz bir teknoloji mi? İşte teknolojinin dört büyük oyuncusu, Google, Apple, Facebook ve Amazon'un üzerinde çalıştığı yeni projeler...

Google ne üzerinde çalışıyor?

Google ne üzerinde çalışıyor?

Google, sadece bir arama motoru markası olduğu günleri çoktan geride bıraktı. Artık bir dijital pazarlama ve reklam şirketi gibi çalışan Google'ın yeni düsturu ise, mobil dünyayı ele geçirmek. Android işletim sistemiyle bu hedefine çok yaklaşan Google'ı artık çoğunlukla mobil cihazlar ve tabletlerle tanıyoruz. Ama Google'ın gelecek için planları çok daha büyük. Tüm dünyayı saran atmosferik balon ağları ile internet servisi sağlamaktan, evlerimizin otomasyonuna, sürücüsüz otomobillere hatta robot uçaklara kadar pek çok alanda onun adını görebileceğiz.

Glass, Android Wear & Google Fit

Glass, Android Wear & Google Fit

Google giyilebilir bilgisayarlar ve sağlıklı yaşam konusunda uzun süredir önemli yol kat etmiş durumda. Google'ın dijital gözlüğü Google Glass test sürecini bitirmek üzere ve neredeyse satışa çıkma aşamasına geldi. Aynı zamanda dünya çapında tartışmalara da neden olan Google'ın dijital gözlüğü sayesinde insanların dijital dünya ile etkileşim alışkanlıkları da değişecek.

Ancak Google'ın tüm planları Google Glass'tan ibaret edeğil. Google, giyilebilir bilgisayarlar için Android Wear isimli yeni bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Google, kendi akıllı saatini de piyasaya sürmek için plan yapıyor. Elbette bu saat de Android Wear ile çalışacak. Android Wear'da Google'ın sesli asistan sistemi Google Now'ın da entegre olması bekleniyor. Böylece akıllı giyilebilir cihazlarla sadece konuşarak etkileşime girmek mümkün olacak.

Ev otomasyonu ve navigasyon

Ev otomasyonu ve navigasyon

Google ev otomasyonu konusunda çok iddialı. Evlerin ısı ve ışık gibi değerlerini kontrol eden akıllı ev donanımı üreten Nest'i satın almak için milyar dolarlar ödemesi, ciddiyetinin boyutunu da belli ediyor. Google'In Nest ürünü, Google Now sayesinde Android cihazları ile uyumlu olacak. Böylece kullanıcılar, evin ısısını sadece evle konuşarak ayarlayabilecek, ışıkları açıp kapatabilecek. Akıllı ev, hangi odada kaç kişi olduğunu fark edecek ve buna göre gerekli enerji tasarrufu uygulamalarını devreye sokacak.

Google X

Google X

Google'ın dev bütçesi onun dev projelere imza atmasını da sağlıyor. Google X de bu "çılgın" projeleri yürütüyor. Titan Aerospace şirketini satın alan Google böylece insansız robot hava araçları üretmeye başladı. Hatta cephede askerlerin malzemelerini taşımak için kullanılan bir başka robot da testlerden başarıyla geçiyor.

Google, Maps hizmeti için de birkaç ay önce Skybox İmaging şirketini satın aldı. Böylece navigasyon hizmetleri için kullanılan haritaların çok daha detaylı bir şekilde fotoğraflanması mümkün olacak. Google ayrıca ilk sivil uzay gemisini üreten Virgin Galactic şirketi ile yörüngeye özel uydular gönderme projesini de konuşuyor. Sonuç şimdilik belli değil ama yakında haritalama hizmetleri için uzayda özel Google uyduları görmemiz mümkün olabilir. Google'ın internet servis sağlama hizmetleri için gökyüzüne dev balonlar salma projesini de unutmamak gerekiyor. Project Loon ismindeki proje şu anda test aşamasında ve onlarca balon gökyüzünde salınarak, internete ulaşmakta zorluk çeken bölgelere geniş bant internet bağlantısı sağlıyor.

Google X'in heyecan verici bir diğer projesi ise, öncelikle yaşlanmayı geciktirmek ve ardından ölümsüzlüğün sırrına ulaşmayı amaçlayan Calico projesi. Bu çılgın proje de Google'ın kasasındaki dolarcıkları emerek çalışmaya devam ediyor ancak henüz kamuoyuna duyurulmuş umut verici bir sonuç ortaya çıkmış değil.

Facebook cephesinde yeni gelişmeler

Facebook cephesinde yeni gelişmeler

Facebook, Android telefonları Facebook Home uygulaması ile ele geçirmeye çalıştı ancak çok başarılı olamadı. Facebook Home artık iyice unutulmaya yüz tutmuşken Facebook şimdi yeni projelerin peşinde koşuyor.

Sesli iletişim

WhatsApp'ı satın alan Facebook, WhatsApp'a ses özelliği ekleyerek, dünya çapında dev bir iletişim kanalı haline gelmeye başlıyor. Hatta bu gelişme pek çok telefon operatörünü de tedirgin ediyor. Yarım milyara yakın kullanıcısı oaln WhatsApp'ın bir milyardan fazla kullanıcısı olan Facebook ile entegrasyonu ve ses özelliğinin devreye girmesiyle birlikte, Skype'ın yapmaya çalıştığı devrim sonunda gerçek olabilir ve yakında insanlar GSM hatları üzerinden değil, 3G bağlantıyla Facebook üzerinden konuşmaya başlayabilir.

Facebook ayrıca, popüler fotoğraf paylaşım platformu Snapchat'e rakip olarak Slingshot uygulamasını da popülerleştirmek istiyor.

Sanal gerçeklik gözlüğü

Sanal gerçeklik gözlüğü

Facebook'un yakın süre önce satın aldığı sanal gerçeklik gözlüğü Oculus Rift, kısa süre sonra hayatımızda önemli bir noktaya yerleşebilir. Şimdiden pek çok oyuna destek veren Oculus Rift sayesinde, Facebook ev eğlencelerinin merkezi haline gelecek gibi görünüyor. Sadece oyunlar için değil, sanal etkileşimler için de kullanılabilecek olan Oculus Rift sayesinde, uzaktaki arkadaşlar üç boyutlu sanal toplantılar tertipleyebilecekler.

Facebook Bank

Facebook, dünya çapındaki geniş kullanıcı ağını, aynı zamanda pratik bir para transfer merkezi olmak için de kullanacak. Şimdiden pek çok banka veya şirket, Facebook kullanıcı hesapları üzerinden pratik şekilde para transferi yapmasını sağlayan uygulamaları işletiyorlar. Bu uygulamaların gelecekte çok daha yaygınlaşması ve Facebook'un global, dev bir banka şubesi haline gelmesi hiç de zor değil.

Connectivity Lab

Facebook da aynı Google gibi, dünyada internetin ulaşamadığı noktalara internet götürme hedefini taşıyor. Bunun için Google havada asılı durabilen dev balonları kullanırken, Facebook, güneş enerjisi ile çalışan ve aylarca havada kalabilen, insansız hava araçlarını kullanmayı düşünüyor. Belli bir bölgenin üzerinde sürekli dönerek yıllarca havada duracak insansız hava araçları sayesinde, o bölgelere ucuz geniş bant internet bağlantısı ulaştırmak mümkün olacak.

Amazon bambaşka bir dünya kuruyor

Amazon bambaşka bir dünya kuruyor

Amazon, Türkiye'de hizmet vermiyor olmasa da dünyada önemli bir yere sahip. Kitap ve yayıncılık piyasasını tamamen değiştiren Amazon sayesinde artık insanlar bir yayınevine mecbur kalmadan kitaplarını elektronik olarak yayınlayabiliyorlar. Grinin 50 Tonu gibi, ses getiren ve milyonlarca satan kitapların aslında öncelikle Amazon'da elektronik kitap olarak yayınlanıp, e-kitap olarak satış rekorları kırdıktan sonra kağıda basıldıklarını unutmamak gerekiyor. Amazon'un Kindle Fire e-kitap okuyucu/tablet cihazı sayesinde, dünya çapında insanların kitap okuma alışkanlıkları tamamen değişti ve dijital dünyaya ayak uydurdu. Türkiye bu devrimin çok gerisinde kaldı ve daha uzun yıllar da kalacak gibi görünüyor.

Hava Kargosu

Amazon, ABD'denin bazı şehirlerinde, sipariş edilen ürünleri depolama merkezinden alıcıya ulaştırmak için insansız hava araçlarını kullanmaya başladı. Prime Air isimli servise dahil olan bu robotik helikopter kargo araçları, müşterinin evinin kapısına kadar gidip alçalıyor ve kargo paketini kapı önüne bırakıp tekrar dağıtım merkezine dönüyor. Henüz test aşamasında olan servis büyük şehirlerde kullanmak için şimdilik uygun değil ama kırsal bölgelerde posta servislerinin daha hızlı çalışması için önemli bir adım olarak görülüyor.

Blue Origins

Amazon'un sahiplerinin en önemli porjelerinden biri Blue Origins. Bu servis, hidrojen yakıtlı uzay gemileri ile 2018 yılında dünya yörüngesine turist götürüp getirmeyi amaçlıyor. Proje başarıya ulaşırsa, uzaya gidip gelmek, kıtalar arası uçak yolculuğu kadar ekonomik ve sıradan bir gezi haline gelecek.

Apple yeni sürprizler hazırlıyor

Apple yeni sürprizler hazırlıyor

Apple, yakın gelecekteki planlarını açık etmekten hoşlanan bir firma değil ve ürünlerini tam bir sürpriz olarak lanse etmeyi seviyor. Herkes Apple'dan şimdi akıllı saat ve hatta akıllı gözlük gibi ürünler bekliyor ancak Apple çok daha fazlasını hazırlıyor olabilir.

iCloud Drive ve iOS 8

Apple'ın sıradaki ilk önemli yeniliğinin iCloud Drive olması bekleniyor. Dropbox ve Google Drive ürünlerine rakip olarak çıkacak bulut bilişim depolama servisi sayesinde Apple kullanıcılarının dijital dünyaya daha fazla adapte olması sağlanacak. iCloud Drive'ın iOS 8'e de entegre olarak gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

iWatch

Apple'ın bu yıl içinde piyasaya sürmesi beklenen akıllı saatinin aslında henüz ne adı ne de varlığı kesin değil. Ancak bu konudaki dedikodular o kadar çok ki, artık herkes iWatch isminde bir akıllı saatin hazırlandığına inanıyor. Apple bu saati yapacak olursa, sağlık değerlerini ölçen, adım sayan, kalp ritmini okuyan, Siri ile entegre şekilde e-posta okuyup yazan devrimsel bir kol saati olması bekleniyor. Bakalım, gerçekten beklendiği gibi çıkacak mı?

Google, Apple, Facebook ve Amazon

Okuyucu Yorumları