Google arama sonuçlarında müzik dinlemek

İşte internet devi Google'dan yepyeni bir arama özelliği daha: Google ile nasıl müzik dinleyeceğiz?

Google müzik de dinletecek!

Her gün müzikle ilgili sayısız güncelleme oluyor ve internet gezginleri Google'da milyonlarca sanatçı ismi, albüm ve parça araması yapıyor.

Google arama sonuçlarına Lala.com ve iLike'ın sahibi olan MySpace'ten müzik parçalarının kısa kliplerine bağlantıları da ekliyor. Google'a göre bu sayede bir müzik parçasından sadece bir melodi veya birkaç sözcük hatırlayanlar ama ismini bir türlü hatırlayamayanlar bu sayede aradıklarını daha kolay bulabilecek.

Google arama sonuçlarında Pandore, iMeem ve Rhapsody gibi müzik sitelerinden bağlantılar olacak ama ortaklarının müzik sattığı yerlere bağlantı verilmeyecek. Kullanıcılar müzik satın almak için kendi istekleriyle bu sitelerin içinden istedikleri yere ulaşacak.

Yani bu iş ortaklığının amacı Google aramalarını zenginleştirmek ve bu sitelere giden trafiği arttırmak. İşin içinde alışveriş ve ticarete dayanan bir iş yok. Google komisyon aldığı bir müzik satış yönlendirmesi işine girmiyor.

Kimler kullanabilecek?

Kimler kullanabilecek?
Müzik sitelerine bağlantılarla arama sonuçları zenginleşiyor

Google bunu bir ilk adım olarak tanımlıyor. Gelecekte arama motorunun müzikler ilgili aramalar için daha da geliştirilmesi planlanıyor. Motorun kendisi bu açıdan geliştirilene kadar müzik aramaları sanatçı ismi ve diskografiler gibi özel arama sonuçlarıyla zenginleştirilecek.

Müzik aramadaki geliştirmeler Google'ın uzun vadeli "evrensel arama" insiyatifinin bir parçası olarak tanımlanıyor. Bunun başlangıcı ise 2007 Mayıs'ına dayanıyor. Google bu tarihte arama sonuçlarının çeşitliliğini arttırmış ve video bağlantıları, haber ve makale bağlantıları, resimler ve haritalar sunmuştu.

Müzikle ilgili özellikler sadece Amerika'daki kullanıcılar için mevcut olacak. Google'ın en çok aranan 1000 teriminin yüzde 6'sı yani 60 tanesi müzikle ilgili. Arama motoru kullanıcılarının yüzde 1.5'uğunu müzik sitelerine yollamış. Müzik sitelerine yönlendirilen trafiğin yüzde 30'u Google'dan geliyor. Müzik sitelerine trafik yönlendirmede Google'ı yüzde 6 ile Yahoo takip ediyor.

Okuyucu Yorumları