Google aramaları ırkçı sonuçlar mı gösteriyor

Google aramaları hakkında ortaya atılan bu iddia, intrnet devini çok sinirlendirecek!

Google ırkçı mı?

Google aramaları ırkçılık mı yapıyor? Tam olarak olmasa da Harvard Üniversitesi'nden bir profesör, "siyahileri andıran" isimlerin suçlarla ilgili reklamları daha çok getirdiğini ortaya çıkardı.

Google'ın kendisinde ve Google'ın reklamlarını gösteren Reuters.com'da çıkan reklamlara göz atan profesör, siyahi insanların kullandıkları isimlerin, suçlarla ilgili bağlantılar verme ihtimalinin daha yüksek olduğunu fark etmiş. Buna göre "DeShawn, Darnell ve Jermaine gibi genellikle siyahi bebeklere verilen isimlerin bir web sitesinde yüzde 81 - 86, diğer web sitesinde ise yüzde 92 - 95 tutuklanmayla ilgili bir sonuç gösteriyor. Geoffrey, Jill ve Emma gibi daha çok beyazların kullandıkları isimlerde ise "tutuklanma kelimesi" isim aramalarının yüzde 23 - 29'unda görünüyor. Diğer bir web sitesinde ise bu oran yüzde 0 - 60."

Bununla birlikte bu durum, Google'ın bilerek ırkçı bir davranış sergilediğini göstermiyor. Google, sonuçları kullanıcıların davranışlarına göre şekillendiren bir algoritma kullanıyor. Profesöre göre Google'ın reklam teknolojisinin toplum içindeki ırkçılığı ortaya çıkarıp çıkarmadığının sorgulanıp, teknolojinin nasıl tarafsız bir hale getirilebileceğinin düşülmesi gerekiyor.

Okuyucu Yorumları