Google bu kez sert kayaya çarptı!

Koskoca internet devi Google, sıradan bir Japon vatandaş karşısında zor durumda...

Google sert kayaya çarptı!

Google'ın kullandığı otomatik tamamlama ya da tanımlama sistemi, aranan kelimelerle ilgili, daha kelimeyi yazarken önerilen terimlerin tek tek karşımıza çıkarılmasını sağlıyor. İşte tam bu noktada, avukat Hiroyuki Tomita devreye girdi ve "Müvekkilimin ismi Google ile arandığı zaman, kendisinin işlediği envai çeşit suç ortaya çıkıyor." diyerek Google'a dava açtı. Açıklamasınaysa şu sözlerle devam ediyor; "İşini kaybettiği yetmezmiş gibi, hali hazırda bulunan iş teklifleri de geri alındı, bütün bunların tek sorumlusuysa otomatik tamamlama sistemi."

Hiroyuki Tomita'nın bu kadar net bir tavırla ortaya çıkmasındaki en büyük sebep, arama devinin net bir şekilde Tomita'nın müvekkilini haberi ve alakası olmadığı bir dizi suç ile yargılıyor olması. Şahısın adı Ggoogle ile arandığında, başka siteler üzerinde hali hazırda yayınlanmış olan envai çeşit suç senaryosunda adı gözüküyor. Nitekim bu haberler tamamen asılsız ve kaynak sitelerden silinmediği taktirde Google'ın arama motoru bu sonuçları bulmaya devam ediyor...

Hakkında bulunan sonuçlara göre o bir suçlu

Hakkında bulunan sonuçlara göre o bir suçlu
Tokyo bölge mahkemesi olayın peşini bıkramayacak

Google'ın daha önce de başına benzer olaylar gelmişti ve tıpkı geçmişte olduğu gibi, şimdi de bu türdeki arama sonuçlarının Google ile direk bir alakası olmadığı vurgulanıyor. Diğer taraftan Tokyo bölge mahkemesi, geçen hafta gerekli yasal isteği onayladı ve Google'ın hukuki temsiline, en geç Pazar gününe kadar bu otomatik tamamlama ile çıkan sonuçların kaldırılmasını istediklerini beyan eden bir yazı gönderdi. Ancak Pazartesi günü itibariyle Google tarafından konu hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Avukat Tomita tarafından yapılan son açıklamaya göreyse Japon hukuk sistemi dahilinde, gönderilen bu isteğe karşılık alınamaması sonucu, işler maddi yönde ceza ve yaptırıma dönüşebilir.

Tomita'nın müvekkilinin ismini vermiyor olmasınınsa özel sebeplerden kaynaklandığı belirtildi. Avukatın yaptığı açıklamalara göre müvekkili işinden kovulduktan hemen sonra, tekliflerini geri çeken firmalardan bir tanesi, internette çıkan arama sonuçlarının aldıkları kararda büyük rol oynadığını itiraf etmiş.

Okuyucu Yorumları