Google, Chrome OS'in kodunu paylaştı

Google, 2010 sonlarına doğru cihazlarda olacak Chrome OS'un açık kaynak kodunu paylaştı...

Chrome OS kodu paylaşımda

Google, 19 Kasım Perşembe günü tanıttığı işletim sistemi Google Chrome OS'in açık kaynak kodunu paylaştı.

Google Chrome OS üzerinden çalışan ilk cihazlar 2010'un dördüncü çeyreğinde erişilebilir olacak. Google yetkilileri, teknoloji alanındaki ortaklarını, açık kaynak topluluklarını ve üçüncü parti geliştiricileri, işletim sisteminin gelişimine katkıda bulunmalarına davet etmek amacıyla kodu şimdiden paylaştıklarını belirtti.

Google Chrome OS, küçük boyutta ve hızlı olması sayesinde, kullanıcıların, bilgisayarlarını açıp internete girmeleri sürecini birkaç saniyeye düşürmek amacıyla tasarlandı. İşletim sistemi, Google'ın internet tarayıcısı olan Google Chrome temel alınarak yaratıldı. 2008 yılında kullanıma sunulan tarayıcı, internetteki yeni ve güçlü uygulamalara karşılık vermek amacıyla tasarlanmıştı. Google Chrome OS, bu felsefenin bir uzantısı olarak, hızlı, stabil ve güvenli bir internet deneyimine odaklanıyor.

Chrome OS'un özellikleri

Chrome OS'un özellikleri
Chrome OS'un kodları için bağlantıları izleyebilirsiniz

"Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, insanlar gün geçtikçe daha çok zamanlarını internette geçirir hale gelip onu hayatlarının önemli bir parçası haline getirdiler. Biz de, bugünkü internet kullanışımıza uygun ve tamamen farklı bir deneyim yaratmak istedik." diyor Google Ürün Yönetimi Müdür Yardımcısı Sundar Pichai. "Google Chrome OS ile bilgisayar kullanımını şimdiye kadar olmadığı kadar hızlı, kolay ve güvenli hale getirdik. Daha yapılacak çok şey olmasına rağmen, şimdiye kadarki gelişmeler ve bu teknolojinin açık kaynak meraklıları tarafından geliştirilmeye devam edilecek olması heyecan verici."

Google Chrome OS'in başlıca özellikleri şöyle:

* Hız – Google Chrome OS'in açılma ve yeniden başlatılma işlemlerinin birkaç saniyede gerçekleşecek olmasının yanı sıra, uygulamalar ve websiteleri de hızlı ve rahatça açılacak ve çalışacak.
* Güvenlik – Google Chrome OS üzerinde çalışan programların hepsi çevrimiçi yürütülüyor olacak. Her bir sekme ayrı bir güvenli sanal ortamda (Sandbox) çalışacağından, virüslerin ve zararlı yazılımların cihazları etkilemesi zorlaşmış olacak.
* Kullanım kolaylığı – Google Chrome OS, bütün uygulamaları internet üzerinden çalıştıracak. Bu, doküman düzenlemeleri, PDF, fotoğraf/resim izlemek gibi işlemlerin internet üzerinden yapılacağı ve kullanıcıların program indirmek veya güncellemekle uğraşmak zorunda kalmayacağı anlamına geliyor.

Google, açık kaynak kodunun ulaşılabilirliğini Mountainview'daki merkezinde düzenlenen bir etkinlik esnasında duyurdu. Daha fazla bilgi için googleblog.blogspot.com adresindeki blog gönderisini okuyabilir veya www.chromium.org adresini ziyaret edebilirsiniz.

Basın bülteninden derlenmiştir

Okuyucu Yorumları