Google, Clinton aramalarını değiştirmiyor...

Google, son günlerde özellikle ABD'yi kasıp kavuran iddia konusunda ilk kez resmi açıklama yaptı!

Google'dan beklenen açıklama!

Eğer ABD politikası ile ilgileniyorsanız ve son günlerde sosyal medyada online olduysanız, SourceFed'in Google'ın arama sonuçlarını Hillary Clinton yararına değiştirdiğini iddia eden videosunu görmüş olma ihtimaliniz oldukça yüksek.

Bu video içerisinde Matt Lieberman, otomatik tamamlama özelliğine ve arama motorlarına olan güveni belirterek başlıyor. Lieberman, Google'da "Hillary Clinton cri" aramasına başlandığında Google'ın "crime reform" tamamlamasını yaptığını ancak diğer arama motorlarının "crimes" (suçlar) gibi tamamlamalar yaptığını söylemekte. Diğer adaylar için yapılan aramalarda ise Google, otomatik tamamlamaları rakipleri ile aynı şekilde "socialist" (sosyalist) ve "racist" (ırkçı) olarak gösterdiğini belirtmekte.

Bu videodaki durum gerçekten doğru ve Bing ile Yahoo'nun önerileri, Google'ın önerilerinden tamamen farklı ve Google'ın sonuçları Clinton için daha avantajlı gözükmekte.

Bu yüzden de Google'ın bu suçlamaya cevabı oldukça önemli. Buzzfeed'e oldukça basit bir açıklama sunan Google, "otomatik tamamlama algoritmamız, bir insanın adı ile beraber gösterildiğinde suçlayıcı veya aşağılayıcı önerileri göstermiyor" diyor.

Bu açıklama da tamamen doğru gözüküyor. ABD'li ünlü suçlu Charles Manson için aynı arama yapıldığında da, "Charles Manson cri" araması "crimes" (suçlar) önerisinin yerine "criminological theory" ve "criminology theory" aramalarını öneriyor. Aynı arama Bing'de yapıldığında ise, (Clinton ile aynı şekilde) "crimes" ve "criminal record" önerileri ilk olarak sunuluyor.

Video, 24 saatin altında bir sürede 12 milyon kez paylaşılmış durumda ve kimin toplum fikrini değiştirmeye çalıştığı tamamen farklı bir cevaba ulaşmakta. Google'dan Matt Cutts, twitter üzerinde yaptığı seri yayımlamalar ile beraber bu suçlamaya cevap vermiş durumda. Cutts'ın 8. ve son tweet'inde belirtilene göre de SourceFed, videoyu yayımlamadan önce Google ile iletişime geçmiş değil ve bu da başlı başına bir soru işareti oluyor. SourceFed ise henüz konu hakkında bir yorum yapmış değil...

Okuyucu Yorumları