Teknoloji dünyasında yaşanan "işçi kıyımı" dalgasına şimdi de Google katılıyor

Teknoloji ve internet devleri, ekonomik çalkantı nedeniyle işten çıkartmalara son gaz devam ediyor. Yeni haber Google'dan geldi...

"Kıyım" sırası şimdi de Google'a geldi

Zorlu piyasa şartlarında teknoloji devleri büyük çaplı işten çıkarmalarla sarsılmaya devam ederken, Google'ın performansı düşük 10.000 çalışanı işten çıkarmayı amaçlayan yeni bir sistem geliştirdiği bildiriliyor.

Şirket, yöneticilere düşük performans gösteren binlerce çalışanını gelecek yılın başından itibaren işten çıkarma gücü verebilecek yeni bir performans yönetim sistemi getirmeyi planlıyor. Bu yapıya göre, yöneticilerden Alphabet (Google’ın ana şirketi) işgücünün %6'sını (alışılmış %2'lik oranın aksine) kötü performans gösterenler olarak sınıflandırmaları istenecek. Bu sayı yaklaşık olarak 10.000 çalışana denk geliyor.

Sonrasında, yöneticilerinden düşük performans notu alan çalışanlar işten atılacak. Ayrıca, derecelendirmeler teşvik ve hisse senedi ödüllerini vermeyi durdurmak için de kullanılabilir.

İngiliz milyarder yatırımcı Christopher Hohn, Alphabet'e yazdığı bir mektupta şirketin çalışan sayısının geçmişteki işe alım modellerine kıyasla aşırı olduğunu ve bu nedenle mevcut iş durumunu karşılamadığını savundu. Ayrıca, çalışanlara diğer teknoloji devlerindeki meslektaşlarına göre çok daha fazla ödeme yapıldığından ve şirketin daha az sayıda yüksek ücretli profesyonelle bile yeterince yönetilebileceğinden şikayet etti. Hohn bu mektubu, 6 milyar dolar değerinde Alphabet hissesine sahip bir hedge fon olan TCI adına yazdı.

Bu ayın başlarında, Amazon'un ekonomik kargaşanın ortasında binlerce çalışanını işten çıkarmaya hazırlandığına dair haberler vardı. Facebook'un sahibi Meta da dünya çapında 11.000'den fazla çalışanını toplu işten çıkaracağını duyurdu. Elon Musk'ın Twitter çalışanlarının yarısını işten çıkarttığı da son dönemde sıklıkla manşetlere yansımıştı.