Google'dan işbirliği çağrısı

Google, "patent fırsatçılarını" devre dışı bırakmayı amaçlayan bir girişim başlatıyor...

Google'dan işbirliği çağrısı

Teknoloji sektöründe, firmalarının elinde ürün ya da hizmete dönüşen yaratıcı fikirlere büyük değer veriliyor: patentler astronomik fiyatlara satılıyor; firmalar kendilerine ait fikirleri çalmakla suçladıkları rakipleriyle mahkemede karşı karşıya geliyor. Yani, nihayetinde ürün ya da hizmet olarak karşımıza çıkan fikirler, beraberlerinde pek çok sorun da getirebiliyorlar.

Bu sorunların en can sıkıcısı, iş dünyasında "patent fırsatçısı" olarak adlandırılan firmaların açtığı davalar. Kendisi herhangi bir üretim yapmayan ama elinde bulundurduğu patentleri kullanarak üretici firmaları dava edip gelir elde etmeye çalışan pek çok firma bulunuyor. Bu tür kuruluşların açtığı davalar, teknoloji firmalarının çok büyük zararlara uğramasına yol açabiliyor.

Bu şekilde sürekli olarak zarar gören firmalardan en önemlisi Google. Firma yakın zamanda Amerikan patent sistemini, gerçek üreticileri cezalandırmak pahasına, sadece fikirle ortaya çıkan firmaları kayırmakla suçlamıştı. Şimdi diğer firmaları da davet ettiği bir girişim başlatan Google, firmalar arası işbirliğini arttırarak patent fırsatçılarının etkisini azaltmayı amaçlıyor. 9 Nisan tarihine kadar ortak bir eylem planı oluşturmayı amaçlayan firma, bu şekilde anlamsız patent davalarına son vermeyi umuyor.

Okuyucu Yorumları