Google'dan PC devine tehdit!

Google'ın Android konusunda PC devini tehdit ettiği doğru mu? İşte şok iddia!

Google'dan PC devine tehdit!

Google üretim çözüm ortaklarının başka işletim sistemlerini denemesinden rahatsız olmuşa benziyor. Acer'ın yeni cihazında kullanılması beklenen Aliyun isimli işletim sistemini geliştiren Çinli Alibaba grubunun verdiği bilgiye göre Google, Acer'a nazik bir dille cep telefonlarında Android dışı bir işletim sistemi kullanılması halinde "Android ve diğer teknoloji lisansları alanındaki işbirliklerini bitireceklerini" bildirdi. Bu mesajın ardından Acer yeni cihazı CloudMobile A800'ün piyasaya çıkışını ertelemek zorunda kaldı.

Konuyla ilgili bir bildiri yayımlayan Google, Android'le "uyumsuz" OS sürümlerinin "ekosisteme zarar verdiğini" ve bu konuda Open Handset Alliance (OHA) üyelerinin de hemfikir olduğunu belirtti: "Geliştiricilerin, üreticilerin ve tüketicilerin tutarlı hizmet alması adına, 'uyumluluk' Android ekosistemi içinde en hayati konulardan biridir. Aliyun gibi Android'le bağdaşmayan sürümler, bu ekosisteme zarar vermektedir. Tek ve tutarlı bir Android platformu altında toplanan tüm OHA üyeleri, uyumsuz Android cihazlarla iş yapmama konusunda hemfikirdir."

Google'ın bu sert tavrına cevap veren Alibaba, Android'den "farklı" olduklarını belirtti: "Aliyun OS, Android ekosistemine dahil değildir. Dolayısıyla, Android'le uyumlu olmak zorunda da değildir. 'Açıklık' konusunda bu denli ahkam kesen bir şirketin, kapalı bir ekosistemi kabullenmesi ise oldukça ironik."

Peki şimdi ne olacak? Haberimizin ikinci sayfasında...

Peki şimdi ne olacak?

Peki şimdi ne olacak?

Eğer Alibaba'nın verdiği bilgi doğru ve eksiksiz ise Google şu anda Microsoft'un 90'lı yıllarda kullandığı ve (büyük ihtimalle) başını derde sokan taktiklere başvuruyor. Ayrıca eğer haber doğruysa Google yakında Windows Phone cihazları için de aynı yöntemi kullanacak demektir.

Konu hakkında Acer biraz daha tarafsız bir açıklama yaptı ve Google'ın Aliyun konusunda "endişe duyduğunu" dile getirdi: "Acer Google ile iletişimde kalacak ve şirket hala yeni akıllı telefonu piyasaya sürmek istiyor."

Google doğal olarak konu hakkında açıklama yapmadı ama Alibaba'nın açıklamasının doğru olması durumunda bu konu daha da büyüyebilir, özellikle şirket başka üreticileri de aynı şekilde tehdit ederse. Böyle bir durumda da pek çok ülkede tekel kanunları açısından sorun yaşamaları mümkün.

Okuyucu Yorumları