Google'dan sonra Çinlier de "oyuna girdi!"

Çinli arama motoru devi Baidu, kimsenin beklemediği bir alanda daha Google'ın karşısına dikiliyor!

Google'a sert rakip!

Google'ın doğudaki rakibi, Çinli arama motoru Baidu da sürücüsüz araçlar üzerine çalıştığını açıkladı. Ancak Baidu, Google'ın aksine sürücülere kontrol seçeneği sunmayı planlıyor.

Baidu'nun Institute of Deep Learning kısmından Kai Yu'nun The Next Web'e söylediğine göre, firmanın gelecek görüşü, kullanıcıların arabalarında dinlenerek ilerleyebildikleri veya aracın kontrolünü ellerine alabildikleri bir durumu içeriyor. Üzerinde çalışmakta oldukları arabayı "sürücüsüz" olarak tanımlamak istemediklerini söyleyen Yu, arabanın insanların yerini almaktansa insanlara yardım etmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Yu'nun internet sitesine söylediğine göre, firmanın izlediği yol, Google tarafından ABD'de izlenenden oldukça farklı.

Google'ın araçlarının aksine Baidu'nun araçlarında direksiyon, gaz ve fren pedalları bulunmakta. Yu'nun söylediğine göre, bu tarz durumlara bakışlarının felsefi açıdan farklı olması, aracın yaratılış temellerini de tamamen değiştirmekte.

Firma, araçların tamamen insan sürücülerin yerlerini almaktansa sürücülere özgürlük tanıması gerektiğini düşünüyor. Burada bahsedilen "özgürlük" tanımı ise, arabanın kendi kendine çalışacak kadar zeki olması anlamına geliyor. Yaratmakta oldukları aracı bir ata benzeten firma, arabaların da aynı bir at gibi farklı yol durumlarında ilerleyebileceklerini, ancak at sürüşlerinde olduğu gibi, kontrolün ele alınabileceğini söylüyor. Arabalarda sadece bir tuş bulunması, firmaya pek mantıklı gelmiyor gibi gözükmekte.

Firmanın, kısmen kendini yönetebilen arabaları, 2015 yılında gösterime hazır olacak. Bu araçların da tanıtılması ile beraber ise, insanlık için tartışacak yeni bir konu ortaya çıkacak gibi duruyor: Direksiyonlu bir araba mı daha iyi yoksa sizi istediğiniz yere kendi başına götüren bir araba mı?

Okuyucu Yorumları