Google Earth Özel

Google Earth'ün sansürlenmemiş sürümüyle, gizli askeri üsleri ve 3B kent modellerini görüntüleyin.

Google Earth Özel

Google Earth tüm zamanların en popüler araçlarından biri olmaya aday. Yazılımın sunduğu üç boyutlu yerküre modeli, New York sokaklarını koltuğunuzdan bile kalkmadan turlamanızı, dünyanın en büyük metropollerinin üzerinde uçmanızı ve hatta kendi evinizi kuşbakışı izlemenizi sağlıyor. Meraklı kullanıcılar için George W. Bush'un çiftliğine ve Saddam Hüseyin'in yatına ulaşmak hiç zor değil.

Google Earth ile dünyayı gözetleyin

Yazılım, yenilenmiş arayüzü sayesinde arlık daha hızlı ve daha kullanışlı. Ancak hu güncellemeler onu kusursuz hale getirmek için tek hasına yeterli değil. Bunda en büyük pay, bazı coğrafyaların sansürlenmesinde ya da yelerince detaylı sunul mamasında. Mevcut bilgileri güncellemek ve Google Earth'e küçük bir coğrafya dersi vermek elinizde.

Çeşitli eklenti ve ince ayarlarla, daha net görüntülere ulaşabilir, yazılımı bir navigasyon aracı olarak kullanabilir ve hatta gizli radar tuzaklarını bulabilirsiniz. Buraya tıklayarak indirebileceğiniz "Gizli Servis Sürümü" güncel trafik durumu bilgilerine, hava durumu tahminlerine ve çeşitli canlı görüntülere ulaşmanızı sağlayacak. Bu sayede örneğin yasak bölge ve askeri yapıları da izleyebileceksiniz. Bu keyifli dünya yolculuğu için öncelikle Google Earth istemcisini kurmalısınız. Eklentilerimizle tek fare tıklamasıyla hedeflerinize ulaşabilir ve çok daha fazlasını keşfedebilirsiniz.

Bill Gates tek tık ötede: Eklenti dünyası

Bill Gates tek tık ötede: Eklenti dünyası

Bill Gates tek tık ötede: Eklentileri açma, kaydetme

Google Earth Community, sık sık Placemark adı verilen ve yeryüzündeki ilginç coğrafyaları işaretleyen yer imleri yayınlıyor. Ayrıca 3B kaplamalar sayesinde iki boyutlu Google yerküresi üzerinde gökdelenler ve turistik yapılarda hayat buluyor. Öte yandan çeşitli katmanlar, güncel hava ve yol durumu bilgileri sunuyor.

Bill Gates tek tık ötede: Eklenti dünyası

Eklentileri yüklemek için ilgili dosyaya çift tıklamanız yeterli. Buraya tıklayarak indirebileceğiniz 111 eklenti içerisinden örneğin Bill Gates'in malikânesi ile ilgili kmz dosyasını kurduğunuzda, Google Earth sizi birkaç saniye içerisinde Microsoft'un kurucusunun Washington Gölü'nün kıyısındaki evine götürüyor. Kurulan yer imi, öncelikle soldaki listede Places / Temporary Places baslığı altındaki yerini alacak. Eklentiye sağ tuşla tıkladıktan sonra, Save as... ile dilediğiniz klasöre kaydedebilirsiniz. Daha sonra bu eklentinin sunduğu bilgilere ulaşmak için Places / My Places klasörlerini kullanabilirsiniz.

Sanal tatil: Google Earth'le seyahate çıkmak

Sanal tatil: Google Earth'le seyahate çıkmak

Sanal tatil: Google Earth'le seyahate çıkmak

Yakın bir dostunuzun oturduğu evi ya da tatil için aklınızdan geçirdiğiniz tatil köyünü bulmaya çalışmak eğlenceli bir uğraş. Aramaya her defasında sıfırdan başlamak islemiyorsanız koordinatları Placemark olarak işaretleyerek kaydetmelisiniz. Bunun için bulduğunuz yapı ya da coğrafyaya yakınlaştıktan sonra [CTRL]+[Shift]+[P] tuş kombinasyonunu kullanın. Uydu görüntüsü üzerinde beliren iğne simgesini dilediğiniz noktaya taşıyabilirsiniz. En doğru koordinatları işaretledikten sonra "New Placemark" penceresinden bu nokta için bir ad ve tanım girin ve "OK"e tıklayarak yer imini oluşturun.

Sanal tatil: Google Earth'le seyahate çıkmak

Standart görünümü sıkıcı buluyorsanız izleme açısını ve yakınlaştırma düzeyini değiştirebilirsiniz. Bu amaçla az önce oluşturduğunuz Placemark'a sağ tuşla tıklayın ve Properties / View'dan yakınlaştırma ve izleme açısını değiştirin. Buradaki Snapshot current view seçeneği o anki görüntüye ait değerleri almanızı ve yer imine kaydetmenizi sağlıyor.

İşaretli "Placemark"ların tümünü görüntülemek için [CTRL]+[Alt]+[P] tuş birleşiminden yararlanabilirsiniz. Google Earth'ün başlattığı mini dünya turu size tüm yer imlerini gezdirecek. Ancak standart ayarlar, turun son derece yavan geçmesine neden oluyor. Turu renklendirmek için Tool / Options menüsünden Control sekmesini açın ve Speed çubuğunu slow'a yaklaştırın ve Tour Pause ile duraklama süresini artırın. 15 ile 20 saniye arası değerler son derece ideal.

Ücretsiz kullanım: Google Earth navigasyonu

Ücretsiz kullanım: Google Earth navigasyonu

Ücretsiz kullanım: Google Earth navigasyonu

Google Earth, ABD'den sonra Avrupa'daki birçok ülkeye ait yol haritalarının da eklenmesiyle navigasyon aracı özelliği de kazandı. Yazılıma henüz Türkiye yol haritaları eklenmemiş olsa da herhangi bir Avrupa seyahatinde yardım almak için soldaki kenar çubuğu üzerinden Directions'a tıklayabilirsiniz. From ve to alanlarından adresi girin. Bazı durumlarda rota boş arazilerin üzerinden geçiyor gibi görünebilir. Bu bir hata değil, çünkü yol bilgileri Google Maps kaynaklı ve Google Earth'ün uydu fotoğraflarında yer almayan yepyeni yapıların yanısıra güzergahlara da yer veriliyor.

Ücretsiz SketchUp: Evinizi 3B modelleyin

Ücretsiz SketchUp: Evinizi 3B modelleyin

Ücretsiz SketchUp: Evinizi 3B modelleyin

Google Earth'teki iki boyutlu yerküre bir süre sonra can sıkıcı hale gelebilir, boyutlu nesneler sayesinde bu durumu değiştirebilirsiniz. Google SketchUp kendi 3B nesnelerinizi oluşturabileceğiniz bir yazılım. http://sketchup.google.com adresinden kurabileceğiniz bu araç, biraz karmaşık bir yapıya sahip ve bu nedenle araçlara alışmak zaman alabilir. Dolayısıyla karmaşık tasarımlara girişmeden önce daha basit yapılarla işe başlamak akıllıca olabilir. SketchUp'ın destek sayfasındaki video atölyeleri sayesinde tüm araç ve işlevlere kısa sürede alışabilirsiniz.

Google Earth nasıl çalışıyor?

Google Earth nasıl çalışıyor?

Google Earth nasıl çalışıyor?

Google Earth yerkürenin üzerine uydu görüntülerinin yansıtıldığı üç boyutlu bir model olarak tanımlanabilir. Yazılım, Google'ın arama işlevlerinden yararlanarak şehir, adres ve turistik mekânları ve daha fazlasını bulmanızı sağlıyor. Yaklaşık 12 MB büyüklüğündeki kurulum dosyasını http://earth.google.com adresinden indirebilirsiniz.

Google Earth Windows'un 2000 ve sonrası sürümlerinde çalışıyor. Yazılımın düzgün çalışması için 2,4 GHz işlemciye, 512 MB sistem belleğine, 2 GB disk alanına, en az 32 MB video belleğe sahip bir 3B ekran kartına ve ADSL bağlantısına ihtiyaç duyuluyor. Google sunucularından indirilen veriler oldukça büyük boyutlara sahip. Google Earth'ü yoğun bir şekilde kullandığınızda bir saatte yaklaşık 100 MB veri aktarımı gerçekleşebiliyor. Bu nedenle özellikle kotalı internet bağlantısına sahip kullanıcıların limit aşım ücreti ödememek için dikkatli olmasında yarar var.

Google Earth'ü optimize etmek

Google Earth'ü optimize etmek

Google Earth'ü optimize etmek

Google Earth'te aradıklarınızı bulamıyorsanız ve görüntü kalitesinden tatmin olmuyorsanız standart ayarları değiştirerek onun beklentilerinize cevap vermesini sağlayabilirsiniz.

1- Yer ve sokak adlarını görüntülemek: Google Earth yer adlarını yalnızca bazı büyük şehirler için görüntüleyebiliyor. Daha küçük yerleşimleri için soldaki navigasyon çubuğu üzerinde Layers'da Populated Places'a onay işareti ekleyin. Google Earth'ün sokak adlarını görüntülemesi için Roads'a onay işareti eklemelisiniz.

2- Yükseklik profili ve coğrafi alan adlarını görüntülemek: Ana yönetim çubuğundan Terrain'ı işaretlediğinizde havadan yapılan çekimler, yükseklik profili üzerine yansıtılacak. Gerekmediğinde bu seçeneği iptal ederek daha net görüntülere ulaşabilirsiniz. Bu a-maçla Layers'dan Geographic Features dizinine geçin ve Mountains ve Inland Water'ı onaylayın. Artık yükseltilerin ve denizlerin adları da görüntülenecek.

3- Üç boyutlu yapılar ve modeller: Google Earth'le dilerseniz 50 A.B.D şehrinin üç boyutlu modellerine ulaşabilirsiniz. New York ya da Seattle'm siluetini izlemek için Buildings'e onay işareti eklemeniz yeterli.

4- Metrik Ölçüler: Mil ve feet gibi Amerikan ölçü birimlerinin yerine Türkiye'de kullanılan metrik sisteme geçmek için Tools / Options menüsünden View sekmesine geçin ve Rende-ring'de Elevation'dan Meter, Kilometer'ı işaretleyin.

5- Daha net görüntüler: Tools / Options / View menusunu daha net görüntüler elde etmek için kullanabilirsiniz. Detail Area'da Large'ı işaretleyerek görüntünün kenarlara doğru bulanıklaşmasını engelleyebilirsiniz. Anisotropic Filtering ile diğer bozulmaların da önüne geçebilirsiniz. Ancak öncesinde ekran kartınızın sistemi frenlemeden Medium veya High seçenekleri için yeterli performansı sunduğundan emin olun.

Okuyucu Yorumları