Google "Ek Açıklamalar"ı Kaldırıyor

Google, bir zamanların en popüler YouTube özelliğini tamamen rafa kaldırıyor

YouTube özelliğine son!

YouTube'un 2008 yılındaki tanıtımından beri en çok kullanılan özelliklerinden biri olan "Annotations" ("Ek Açıklamalar") özelliğine olan erişim 2017 yılının Mayıs ayında Google tarafından YouTube kanal sahiplerine kapatılmış ve daha önce ek açıklama kullanılan videolarda açıklamaların izleyicilere görünmeye devam edileceği açıklanmıştı.

Bilgi Kartları özelliğinin tanıtımı ile popülerliği azalan ve kanallar için erişime kapatılmasıyla pratikte ortadan kaldırılan özelliğin tabutuna son çivi Google tarafından çakıldı. Google, ek açıklamaların popüler video platformundan 15 Ocak 2019 tarihinde kaldırılacağını açıkladı.

Ek açıklamalar, YouTube'un genellikle bilgisayarlar tarafından erişildiği yıllarda videoya gömülü yanlış altyazıların düzeltilmesi gibi gerekli kullanım alanlarına sahip olsa da özelliği amacı dışında kullanan kanallar yüzünden birçok kullanıcı özellikten şikayetçi olmaya başlamıştı. Google'ın Android ve iOS gibi mobil platformlar için geliştirdiği YouTube uygulamasına özelliği taşımayı reddetmesi ve akıllı telefonların yaygınlaşması ile popülerliğini kaybbeden Ek Açıklamalar'ın yerini Bilgi Kartları adı verilen bir özellik aldı. Bu gelişme sonrasında Ek Açıklamalar, bilgi kartlarından yedi kat daha az tıklanması ile de kullanışsız olduğunu gösterdi. Bunun temel sebebinin birçok ek açıklama ile karşılaşan kullanıcıların ilk reaksiyonlarının ek açıklamaları tümden kapatma yoluna gitmeleri olduğu düşünülüyor.

Bu sebeple kanal sahipleri tarafından da popülerliği azalan özelliğin yerine videonun sonunda dinamik önizlemeler ve bilgi kartlarını kullanılması, hem kanal sahipleri hem de izleyiciler açısından oldukça fazla zaman kazandıran bir tercih. Bu sebeple bu özelliğin pek de özlenmeyeceğini düşünmek yanlış olmayacaktır.

Okuyucu Yorumları