Google'ın son marifeti alkışı hakediyor...

Google sonunda bunu da yapıyor: Dünyaca ünlü bir starın da desteğiyle yürütülen proje burada...

Google'ın son marifeti...

Harvard İnsani Yardım Kuruluşu ve Birleşmiş Milletler'in yürüttüğü ve Google'ın destek verdiği, Uydu Gözcüsü Projesi'ne (Satellite Sentinel Project) ünlü aktör George Clooney de katıldı. Proje, Ocak ayında Sudan'ın, Kuzey ve Güney Sudan olarak bölünüp bölünmeyeceğinin oylandığı referandum öncesi gerçekleşen şiddet eylemlerini ve insan hakları ihlallerini tespit etmeyi amaçlıyor.

George Clooney ve ekibinin amaçları, Sudan'ın yeni bir iç savaşa girmeyeceğinden emin olmak. Bazı şiddet bölgelerinin şimdiden oluştuğu belirtilirken, olaya karışan savaş tüccarlarının izlendiklerini ve herhangi bir soykırım girişimine göz yumulmayacağını bilmeleri isteniyor.

Clooney'in Sudan'a ilgisi ise yeni değil. 2007 yılında yapılan belgesel film Darfur Now'un yapımcılığını, aktör Don Cheadle ile paylaşmıştı. O günden beri de savaş halindeki ülkeye ilgisi devam ediyor.

George Clooney'in ve kurucusu olduğu Not On Our Watch adlı soykırımı engellemeyi amaçlayan derneğin bu işbirliği örgütüne katılması, birliğe yıldız bir oyuncunun gücünü de katmış oldu.

Proje nasıl işleyecek?

Proje nasıl işleyecek?
Çatışma bölgeleri uydulardan izlenecek..

Proje ile Harvard İnsani Yardım Kuruluşu sıcak bölgeden bilgi toplarken, Birleşmiş Milletler ise belirlenen bölgelerden uydu görüntüleri toplayacak ve bunları analiz edecek. Google ise, bu verileri halka açacak bir web platformunu yönetecek. Proje, bu sayede halkın da desteğini almayı hedefliyor.

İşin teknoloji aşamasında, Birleşmiş Milletler'e ait olan UNOSAT projesi devreye giriyor. UNOSAT uyduları ile toplanacak görüntüler, yine proje bünyesinde analiz edilecek.

UNOSAT ise, insan eliyle yaratılan felaketlerden çok doğal felaketleri izlemek amacıyla başlatılmış bir projeydi.

Bir süredir devam eden projedeki değişiklik ise, George Clooney'in uyduları kiralaması oldu. Bu sayede uydular istedikleri yeri gözleme konusunda daha fazla özgürlüğe sahip olacak.

Okuyucu Yorumları