Google Internet Explorer'ı 10 kat hızlandırdı

Google Internet Explorer'ı 10 kat hızlandırdı ama MS, tarayıcısına müdahale edilmesine çok kızdı!

10 kat hızlı bir IE!

Google'ın IE için geliştirdiği Google Frame eklentisini daha önce Internet Explorer'ın içine Google kaçtı haberinde duyurmuştuk. Şimdi mesele iyice kızışıyor. Bir yanda hız testleri, diğer yanda Microsoft ve Google'ın açıklamaları... Bu konuda merak ettiğiniz her şey bu haberimizde!

Microsoft Internet Explorer 8'i 10 kata kadar hızlandırabilirsiniz! Computerworld'ün testine göre Google'ın yeni Chrome Frame eklentisi sayesinde IE 8 tam 9.6 kat daha hızlandı.

SunSpider JavaScript testinin sonucunda ortaya çıkan fark gerçekten de çok büyük. Chrome Frame eklentisi, IE'nin Chrome'da bulunan WebKit motorunu ve V8 JavaScript motorunu kullanmasını sağlıyor. Ancak bu eklentinin tek getirisi daha hızlı sörf değil. HTML 5 desteği sayesinde IE'nin ufku da genişliyor. Bu da gelişmiş internet uygulamalarını açma imkanı sağlıyor.

Microsoft ve Google'ın rakip olduğunu bilmeyen yok. Peki Google kendi Chrome internet tarayıcısının hızını ve gücünü neden Internet Explorer'a katan bir eklenti hazırladı? Sebebi basit, Google internette e-postayı kökten değiştirecek Google Wave projesinin IE 8'de düzgün çalışmasını istiyor. Microsoft Internet Explorer yakın zamana kadar HTML 5 standartlarına geçişte ayağını sürüyordu. Halen de HTML 5 konusunda çok geride. Google kullanıcılara Firefox, Safari, Opera veya Google Chrome'a geçmelerini tavsiye ediyor. Ancak Internet Explorer 8 kullanmayı bırakmak istemeyenlerin de Google Wave'i kullanabilmesini istiyor. İşte bu eklenti, bunu mümkün kılıyor.

Haberin devamında: Google Chrome Frame ve Google Wave

Google Chrome Frame ve Google Wave

Google Chrome Frame ve Google Wave
Google Wave çok hırslı bir proje...

Nedir bu Google Wave? CHIP Online'ın detaylı araştırması için tıklayın...

Chrome Frame kurulumu kullanıcının kendi seçimiyle oluyor. İnternet siteleri ileride küçük bir kod yardımıyla, Chrome Frame kurulu IE'de gerektiğinde otomatik olarak Internet Explorer'ın yerine Chrome'un motorunun kullanılmasını sağlayabilecek. Şimdilik bu seçim de kullanıcının elinde ve ayarlanması gerekiyor. Sitenin adresinin başına "cf:" ekleyerek Chrome Frame kullanılması zorlanabiliyor.

Chrome Frame eklentisi IE6, IE7, IE8 internet tarayıcılarda Windows XP ve Windows Vista ile çalışıyor. Google'ın sitesinden code.google.com/intl/tr/chrome/chromeframe bu bağlantıya tıklayarak indirebilirsiniz.

Google Wave
Google Wave HTML 5 standartlarından yararlanıyor ve düzgün çalışmak için çok iyi bir JavaScript ve DOM (Document Object Model) performansına ihtiyaç duyuyor. Google Chrome bu uygulamanın istenilen hızda çalışması için büyük önem taşıyor. Aslında IE dışındaki diğer tarayıcılar da düzgün bir biçimde çalıştırabiliyor. Microsoft HTML 5 yerine kendi Flash alternatifi Silverlight üzerinde yoğunlaşıyor.

Haberin devamında: Peki bu işe Microsoft ne diyor?

Peki bu işe Microsoft ne diyor?

Peki bu işe Microsoft ne diyor?
Microsoft IE'de Chrome görmek istemiyor

JavaScript performansının düşüklüğüne veya HTML 5'te geç kalmış olmasına karşın Microsoft Internet Explorer'ın Chrome'a dönüşmesini istemiyor. Microsoft "Internet Explorer 8'de muazzam ilerlemeler kaydettik ve kullanıcılarımızın güvenliği için önemli güncellemeler yaptık." diyor.

Ama esas açıklama bunun ardından geliyor ve Microsoft, bu tür bir eklentinin güvenlik açıklarına sebep olabileceğini belirtiyor. Microsoft "Eklentilerin getirdiği güvenlik sorunları ve Google Chrome'u düşündüğümüzde zararlı yazılım tehlikesi iki katına çıkıyor. Bu dostlarımıza ve ailelere tavsiye etmeyeceğimiz bir risk" diyor.

Microsoft bu açıklamada daha önce eklentiler yüzünden karşılaşılan güvenlik risklerine değiniyor. İki internet tarayıcının iç içe olması güvenlik riskini arttırabilir. Ne ölçüde arttırır, işte bu belirsiz. WhiteHat Security'den güvenlik uzmanı Jeremiah Grossman'a göre bu eleştiri çok yüzeysel: "Chrome'u hedef alan zararlı yazılım diye bir şey ortada yok. Çünkü pazar payı önemsiz derecede küçük. Zararlı yazılımlar zaten Internet Explorer'ı ve açıklarını hedef alıyor." diyor.

Haberin devamında: Peki ya Google ne diyor?

Peki Google ne diyor?

Peki Google ne diyor?
Google, IE'yi düzgün hale getirdiklerini söylüyor

Google da Microsoft'un yorumlarına yanıt veriyor: "Google Chrome Frame açık kaynak kodlu bir eklentidir. Şimdilik geliştirmenin erken safhalarında olan bu eklenti, daha en başından güvenlik gözetilerek hazırlanmıştır. Kullanıcıları daha modern ve mevcut standartlara uygun Firefox, Safari, Opera veya Google Chrome gibi bir tarayıcı kullanmaya teşvik ediyoruz. Elbette böyle bir tarayıcıya geçmeyi düşünmeyenler için Google Chrome Frame, Internet Explorer'ın bütün sürümlerinde daha iyi performans, güçlü güvenlik özellikleri ve hem kullanıcılar, hem de geliştiriciler için daha çok seçenek sunuyor."

Google güvenlik konusuna tekrar değinerek: "Sitelere Google Chrome Frame kullanarak erişmek, Internet Explorer kullanıcılarına Google Chrome'un güvenlik özelliklerini sunuyor. Bu sayede özellikle IE6'da olmayan güçlü phishing ve zararlı yazılım korumasından faydalanabiliyorlar. Yalıtılmış sekmeler ve online tehlikelere karşı güncel koruma sağlıyor. Aylar sonra değil, birkaç gün içerisinde. Kafasında şüphe olan herkesi Google Chrome Frame kodunu incelemeye ve açık kaynak kodu topluluğuyla düşüncelerini paylaşmaya davet ediyoruz." Şeklinde açıklamasını bitirdi.

Okuyucu Yorumları