Google I/O'da Ortaya Çıkan 11 Önemli Yenilik!

Google ürünlerine ve hizmetlerine gelecek olan heyecan verici yenilikler, Google'ın geliştirici etkinliğinde ortaya çıktı!

11 Google I/O sürprizi!

Google, yıllık geliştirici konferansı Google I/O'ya kadar o kadar çok yeni ürün ve özellik tanıttı ki, geriye hiçbir şey kalmadığını sanıyorduk. Android ve Android Auto otomobillere entegre olurken arama sayfasına yerel etkinlikler eklendi, Allo'ya selfie etiketleri geldi ve Android O'nun güncellemeleri daha kolay almasını sağlayacak Project Treble ortaya çıktı.

Ancak Google, biz fark etmesek de bazı şeyleri Google I/O'ya ayırmıştı. Dünkü etkinlikte güncellenen Google Assistant'tan Home ve Chromecast'e gelen yeni özelliklere birçok yenilikle tanıştık. İsterseniz etkinliğin yıldızından başlayarak, detaylara göz atalım.

Android O

Android O

Android O yeni olmasa da Google, işletim sisteminin yeni özelliklerinden bazılarını gösterdi. Yeni özellikler arasında çoklu göreve yönelik "resim içinde resim" modu, bir giriş ekranı uygulaması uyarı göstermek istediğinde ortaya çıkan "uyarı noktaları", kopyalama ve yapıştırmayı kolaylaştıran ayarlamalar var.

Android O, işletim sistemi seviyesindeki optimizasyonlar sayesinde ön yükleme ve uygulama açılış sürelerini de iyileştiriyor. Yeni Google Play Protect uygulaması ise telefonunuzu güvende tutmanızı sağlıyor.

Bağımsız Daydream Başlıkları

Bağımsız Daydream Başlıkları

Google'ın geçen seneki I/O'dan bu yana biraz ihmal ettiği Daydream VR platformu, bu sene enerji tazeliyor. İlk Daydream cihazları Android'li bir telefona ihtiyaç duyuyordu ancak bağımsız modellerle yakında tanışacağız.

Google Lens

Google Lens

Google Lens ile telefonunuzun kamerasını herhangi bir nesneye doğrultup, neye baktığınızı Google'dan öğrenmeniz mümkün. Sahnedeki bir denemede Lens, bir çiçeği tanımlayabildi. Google Lens'te bazı ekstra özellikler de var. Örneğin router'ınızın ID etiketinin fotoğrafını çekerek telefonunuzu Wi-Fi ağına otomatik olarak bağlayabiliyorsunuz. Veya yabancı dildeki bir metinde Google Lens'i kullanarak otomatik olarak Google Translate'in devreye girmesini sağlayabilirsiniz.

Google Assistant

Google Assistant

Birkaç farklı alanda seviye atlayan Google Assistant, artık iPhone'da da var. Yeni yayınlanan Assitant SDK ise donanım üreticilerinin hizmeti direkt olarak cihazlarına entegre etmelerine izin veriyor. Bunun yanında birkaç popüler yeni dili desteklemeye başlayan Assistant, artık sorgularınızı yazmanıza da olanak tanıyor.

Google Home

Google Home

Google Home da bir dizi yeni yeteneğe kavuştu. Artık hiçbir şeye dokunmadan arama yapmanıza izin veren hoparlör, komutlarınızla firmaları ve kişilerinizi arayabiliyor. Bluetooth desteği sunmaya başlayan Google Home, içerikleri telefonunuzdaki Google uygulamalarına gönderebiliyor ve artık Spotify'nin reklam tabanlı, ücretsiz müzik hizmetini destekliyor.

Google Home ve Chromecast

Google Home ve Chromecast

Chromecast ve Google Home artık birbirine daha yakın çalışıyor. Örneğin Google Home'a takviminizi sorduğunuzda cevap, TV'nizde gösteriliyor. Chromecast'e Home üzerinden komut vermeniz, YouTube önerilerini çaldırıp, TV'nizi kapatmanız bile mümkün.

Google Photos

Google Photos

Yeni Paylaşım sekmesindeki seçmeli paylaşma işlevi, arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz fotoğrafları otomatik olarak öneriyor, bulunduğunuz konuma, sıkça fotoğraf paylaştığınız kişilere ve yanınızdaki kişilere göre öneriler oluşturuyor. Fotoğraf paylaştığınızda arkadaşınız, Fotoğraflar uygulamasını açan bir uyarı alıyor. Burada arkadaşınıza aynı etkinlikten diğer fotoğrafları paylaşması tavsiye ediliyor.

Yeni paylaşımlı kitaplıklar ise albümlerinizi başkalarıyla eşitlemenize izin veriyor.

Photo Books

Yeni Photo Books hizmeti, yapay zekadan faydalanarak fiziksel fotoğraf albümleri oluşturuyor. Web'de hazır olan hizmetin Android ve iOS uygulamaları yakında gelecek.

Google for Jobs

Google for Jobs

Google for Jobs, dünya çapındaki iş ilanlarını bir araya getirip, aralarında arama yapmanızı kolaylaştırıyor.

Gmail Smart Replies

Gmail Smart Replies

Size otomatik olarak üretilen üç mesaj gösteren Smart Replies, Google'In Inbox uygulamasından asıl sahneye çıkıyor. Gmail'in Android ve iOS uygulamalarına yakında gelecek olan özellik, başta sadece İngilizce dilinde çalışacak.

YouTube

YouTube

YouTube 360 derecelik videoları artık televizyonlarda oynatabilecek. Video içerisinde etrafa bakınmak için uzaktan kumandayı kullanacağız.

Twitch'i alt etmeye yönelik yeniliklerden biri olan Super Chat API ise içerik oluşturucunun stüdyosunun ışıklarını açıp kapatmaya, dronları etkinleştirmeye izin verecek.

Okuyucu Yorumları